Kundeservice åbent man- til fredag 10-18

69 96 03 91 Live Chat
emaerket
  • Fuld tilfredshedsgaranti

    Gælder kun på udvalgte mærker

  • Fri fragt på alle ordrer over 499 kroner

    Bestil før klokken 17 for at modtage ordren næste dag

  • Vores kunder elsker os!

    Uafhængige anmeldelser fra Feefo

Hvordan sikre du den rette balance af kolesterol i kroppen?

Hvad er kolesterol?

Kolesterol er en type fedt (lipid), findes både i kroppen og i visse fødevarer.

Kolesterol i blodet, der produceres af leveren, omfatter omkring 80%. De resterende 20% kommer fra de fødevarer, vi spiser.

Du har sikkert hørt om begrebet før, i nyhederne eller hos lægen, da den på grund af sin tilknytning til hjertesygdomme og slagtilfælde, har været et omdiskuteret diskussionsemne. Men i virkeligheden, er kolesterol er en vital substans, der findes i blodet og i hver celle i kroppen. Det er en af byggestenene i cellemembraner, og kroppen bruger den til at D-vitamin og hormoner.

For meget kolesterol i blodet, kan dog øge din risiko for hjertesygdomme og slagtilfælde ved at føre til en ophobning af plak på arterievæggene. Til sidst, kan planken indsnævre arterierne og kan således reducerende blodgennemstrømningen. Hvis en blodprop former og blokerer en arterie til hjertet arterie, kan et hjerteanfald forekomme. Hvis en blodprop blokerer en arterie til eller i hjernen, kan det forårsage et slagtilfælde.

Transportering af kolesterol

Kolesterol transporteres i blodet af lipoproteiner. Der er to hovedtyper:

  • 1. Low-density lipoprotein (LDL), som leverer til kroppen. Denne type klassificeres ofte som den "dårlige" kolesterol, fordi for meget LDL-kolesterol kan aflejres på arterievæggene.
  • 2. High-density lipoprotein (HDL) fjerner kolesterol fra kroppen. Denne type klassificeres som den "gode" kolesterol.

Nyere forskning har også fundet, at HDL har andre fordele, blandt andet at reducere blodpropper og blokering af blodgennemstrømning. Imidlertid har forskerne for nylig opdaget, at HDL kan være anderledes i mennesker, der har hjertesygdomme og dem der ikke har. Dette kan betyde, at nogle af de angiveligt "gode" HDL er virkelig "dårlige". Så, måling af blodets indhold af LDL og HDL-kolesterol, kan ikke forudsige med garanti, om en person er i risikozonen for hjertesygdomme eller slagtilfælde. Men læger anbefaler stadigvæk en fedtfattig kost og en sund livsstil for at mindske risikoen.

Hvad kan du selv gøre for at sikre den rette balance af kolesterol i blodet ?

Tricket er at sikre, at du har den rette balance af kolesterol i blodet. Hvis dit kolesteroltal er for højt, kan enkle kost-og livsstilsændringer - såsom at spise mindre fedt og øge den fysiske aktivitet - sænke dit kolesterol, og dermed din risiko for hjertesygdomme og slagtilfælde.

Livsstil

Den gode nyhed er, at den rette balance normalt kan findes ved at spise mindre LDL-kolesterol stigende fødevarer og ved at vedtage en sund livsstil. De vigtigste skridt til at følge en sund livsstil er:

  • reducere mængden af fedt i kosten
  • Ligge særligt vægt på kvaliteten af den fedt, at du spiser
  • opretholde en sund kropsvægt
  • rygestop
  • få tilstrækkelig motion
  • reducere stress
  • Alle disse faktorer tilsammen, kan dramatisk reducere din risiko for hjertesygdomme og slagtilfælde ved at sænke dit LDL kolesterol niveau og dit blodtryk.

    Spise rigtigt

    Sænke dit LDL-kolesterol (og din vægt) ved at spise sunde fødevarer fedtfattig er nemt og enkelt, især når du får det for vane. Begynd langsomt ved at erstatte foretrukne højt fedtholdige fødevarer med fødevarer med et lavt fedtindhold. Generelt bør din kost bestå hovedsagelig af fødevarer lavt af kulhydrater, mættet og trans-fedtsyrer; og af et højt indhold af komplekse kulhydrater, protein og mono- og polyumættet fedt.

    Følg disse retningslinjer for hjerte-sund kost:

    Fedtstoffer

  • reducere dit fedt indtag til 20-35% af dine daglige kalorier
  • vælg de sunde mono- og flerumættede fedtstoffer, såsom dem der findes i vegetabilske olier, nødder og fisk
  • begræns dit indtag af mættet fedt, der findes i rødt kød og højt fedtindhold mejeriprodukter
  • undgå transfedtsyrer, der findes i fødevarer fremstillet med afkortning eller delvist hydrogeneret vegetabilsk olie
  • Fødevarer

  • spis en række frugter og grøntsager. Få grønt til hver af dine måltider
  • spis en række fuldkornsprodukter hver dag, såsom fiberbrød, grovpasta og korn
  • vælge fedtfattig mælk og mejeriprodukter
  • vælge magert kød og fjerkræ uden skind
  • nyd fede fisk, omkring to portioner om ugen
  • medtag bønner, ærter, nødder og frø i din kost
  • brug fibertilskud, såsom husk eller konjak tilskud
  • snack med omtanke: Vælg tørret frugt, gulerodsstave, fuldkornsprodukter kiks og frugt
  • bruge lavere fedtindhold madlavning metoder, såsom bagning, bagende eller dampende
  • kontroller din potionsstørrelse
  • begræns alkoholindtagelse