Fri fragt på alle ordrer over 499kr

Superfoods

5 nemme (og sunde) opskrifter med græskar til Halloween!

Halloween står for døren, og det betyder også, at vi skal til at udskære græskar, som vi så smukt (og uhyggeligt) skal pynte op med. Selvom det er en amerikansk tradition, har mange danskere taget det til sig, og der udskæres på liv og løs i de danske hjem som forberedelse til Halloween. Men hvad gør man egentlig med de græskarrester, der er tilbage? Vi synes, at det ville være en skam bare at smide resterne ud, og har derfor lavet fem velsmagende opskrifter til dig, så du kan få vigtige næringsstoffer som:

  • A-vitamin
  • B2-vitamin
  • C-vitamin
  • E-vitamin
  • Jern
  • Kobber
  • Mangan
  • Kalium

Vi har også et stort udvalg af naturlige tilskud, så du kan forkæle dit immunforsvar til den hårde danske vinter. Her er et par af vores bedste produkter til at give dit immunforsvar et boost. (https://www.weightworld.dk/immunforsvar.html)

Nu hvor vi har det på plads, så går vi direkte til opskrifterne:

1. Vegansk græskarsuppe

Lad os starte med en lækker suppe til at varme sjælen - hvilket er ideelt i det lunefulde danske efterårsvejr.

Ingredienser:

  • 1 græskar (ca. 1,5-2 kg)
  • 2 fed hvidløg
  • ½ tsk allehånde
  • 1 stort finthakket løg
  • 1 spsk vegetabilsk olie
  • 1 liter vegansk fond efter eget valg
  • 3 spsk vegansk flødealternativ efter eget valg
  • 1 spsk ingefær i skiver
  • Saft fra 1 lime
  • Et par kviste frisk koriander
  • 1 tsk chiliflager
  • Salt og peber efter smag

Fremgangsmåde:

  1. Fjern fyldet fra græskaret og forvarm ovnen til 200ºC (varmluft 180ºC). Mens ovnen opvarmes, fjerner du frøene fra dit græskar og lægger græskarfyldet på en bageplade dækket med bagepapir.
  2. Hæld halvdelen af den vegetabilske olie jævnt ud over græskaret og tilsæt allehånde. Æltes godt rundt for at sikre, at krydderiet og olien dækker det hele. Sæt bagepladen ind i ovnen, indtil græskaret er gyldent og blødt (cirka 30 minutter).
  3. Mens græskaret er i ovnen, hælder du resten af olien i en stor gryde og steger det hakkede løg, indtil det er gennemsigtigt, ikke gyldent. Tilsæt derefter hvidløg og ingefær og steg dem i cirka et minut. Nu kan du tilsætte din veganske fond. Når du har tilsat din fond, og det hele er godt rørt rundt, skal du tilsætte det bagte græskar i gryden og bringe suppen i kog.
  4. Når suppen koger, fjernes gryden fra komfuret. Blend suppen med en stavblender (eller almindelig blender) til en blød og glat suppe. Hæld suppen tilbage i gryden og bring den i kog. Tilsæt mere fond for at justere konsistensen, og smag til med salt og peber og tilsæt limesaft.
  5. Nu skal du blot hælde suppen i en dyb tallerken. Pynt med lidt chiliflager og frisk koriander. Serveres varm med lidt et vegansk flødealternativ på toppen.

2. Cremet græskarpasta

Mange af os forbinder græskar med søde snacks, men hvorfor ikke lave det til en velsmagende pastaret, der med garanti vil blive din nye livret?

Ingredienser:

  • Et halvt græskar (cirka 500 g)
  • 350 g pasta efter eget valg
  • 2 spsk olivenolie
  • 2 fed hvidløg
  • 75 ml mælk efter eget valg (sødmælk eller soja/havre/kokosmælk)
  • 2 spsk tomatpuré
  • 1/2 tsk chilipulver
  • Salt og peber efter smag
  • 1/4 tsk chiliflager (valgfrit)
  • 1 finthakket zittauerløg
  • 2 spsk mascarpone eller vegansk flødeost
  • 40 g revet parmesan eller vegansk ost

Fremgangsmåde:

  1. Bring 2 gryder let saltet vand i kog, og kom pasta i en af gryderne og tilbred til al dente. Dræn pastaen, men gem lidt pastavand til senere.
  2. Mens pastaen tilberedes, skal du tilsætte græskarfyld i den anden gryde og tilberede i 10-15 minutter eller indtil det er mørt (stik en gaffel i græskaret for at tjekke). Sættes til side til senere.
  3. Mens pasta og græskar tilberedes. Steg det finthakkede løg i en pande, indtil det er gennemsigtigt, ikke brunt, og tilsæt så hvidløg og steg begge løg på panden, indtil de er godt blandet og dufter.
  4. Nu bør pasta, græskar og hvidløg/løg-blandingen være tilberedt. Tilsæt nu græskar, løg/hvidløg-blanding, chilipulver og rød chiliflager med cirka 50ml mælk og blend, indtil du får en blød konsistens.
  5. Når du har nået den korrekte konsistens, hælder du saucen over i en stor pande (du kan bruge den samme, som du brugte til at stege løg og hvidløg). Tilsæt tomatpuré og mascarpone (eller vegansk flødeost) og tilbered ved svag varme, indtil det simrer.
  6. Når saucen simrer, skal du blot hælde pastaen i og røre godt rundt. Smag til med salt og peber, hvis det er nødvendigt. Brug pastavandet, du har sat til side, til at justere konsistensen efter behov.
  7. Pynt med lidt parmesan (eller vegansk ost) og server en velsmagende pastaret!

3. Krydret græskar-smoothie

Mange af os sætter stor pris på en græskar-latte året rundt, og det er blevet lidt af en trend verden over. Men hvad med at prøve en græskar-smoothie?

Ingredienser:

  • Græskar (efter smag, eller hvad du lige har)
  • 120 ml/64 g græsk yoghurt (eller vegansk yoghurt)
  • 1 æble i skiver
  • 1 moden banan i skiver
  • 1 tsk græskertærtekrydderi (en blanding af kanel, muskatnød, nelliker, allehånde og ingefær)
  • 1,5 spsk ahorn/agavesirup eller honning
  • 1 tsk vaniljeekstrakt
  • 1 kop isterninger

Fremgangsmåde:

  1. Den tager lidt lang tid at lave, men når det er gjort, kan du opbevare græskarpuréen i køleskabet i en uge eller 4 måneder i fryseren. Der er 2 metoder til at lave græskarpuré, og du vælger den, der passer dig bedst. Begge metoder kræver, at du renser græskarfyldet for kerner. Når du har gjort det, kan du enten:

    • Kom græskarfyldet på en bageplage med bagepair og sæt i ovnen i cirka 30 minutter ved 200 grader, indtil fyldet er mørt. Sørg for, at det ikke brænder på. Fjern græskerfyldet fra ovnen og lad det køle af. Kom det kolde græskarfyld i en blender/foodprocesser og blend, indtil det får en glat konsistens. Hvis der er for meget væske i fyldet, kan du hælde græskarpuréen i et viskestykke og presse overskydende væske ud.
    • Kom græskarfyldet i en gryde, dæk med vand og bring i kog. Skal koges i cirka 10 minutter, indtil græskaret er mørt. Dræn vandet og kom græskarfyldet tilbage i gryden og opvarm for at fjerne overskydende væske. Kom herefter græskarfyldet i en foodprocessor og blend, indtil du har en helt glat konsistens. Hvis der er for meget vand i puréen, kan du hælde den i et viskestykke og presse overskydende vand væske ud.
  2. Når du har lavet græskarpuréen, tilsætter du alle ingredienser i en blender. Blend indtil du får en helt blød konsistens. Det kan være nødvendigt at skrabe siderne fra tid til anden. Afhængigt af konsistens kan du tilsætte mælk (eller en mælkeerstatning) eller vand.
  3. Server i en kop og nyd en lækker græskar-smoothie! Hvis du gerne vil prøve noget lidt anderledes, kan du tilsætte havregryn, nødder eller peanutbutter - kun fantasien sætter grænser!

4. Veganske græskar-cookies

En blød cookie er uimodståelig, og disse havregrynskager er fulde af gode ingredienser og smager fantastisk!

Ingredienser:

  • 135 g havregryn
  • 200 g hvedemel
  • 1/2 tsk bagepulver
  • 1 tsk ingefærpulver
  • 2 tsk kanelpulver
  • 1/2 tsk muskatnød
  • 170 g græskarpuré
  • 1 spsk vaniljeekstrakt
  • 1 tsk salt
  • 120 ml kokosolie
  • 110 g brun farin
  • 100 g hvidt sukker
  • 75 g flormelis
  • 1,5 spsk havre- eller mandelmælk

Fremgangsmåde:

  1. Kom mel, havregryn, bagepulver, ingefær, kanel, muskatnød og salt i en skål og bland godt.
  2. Find en anden skål og kom både hvidt sukker og brun farin samt kokosolie i. Rør rundt, indtil du har en konsistent masse. Tilsæt nu græskarpuré (der er den samme, der bruges til smoothie-opskriften!) og vanillieekstrakt, og rør godt rundt med en ske. Tilsæt langsomt de tørre ingredienser fra trin 1 i blandingen, og bliv ved med at røre rundt, indtil du får en dej. Sæt dejen i køleskabet til afkøling i cirka 30 minutter.
  3. Forvarm ovnen til 200ºC i de 30 minutter, mens du venter på at dejen afkøles i køleskabet. Gør to bageplader med bagepapir klar og tag dejen ud af køleskabet. Lav dejen til 1,5 spsk store kugler (der bør blive cirka 24 af dem), og læg dem jævnt fordelt på bagepladerne. Sørg for, at der er god plads mellem dem, da de hæver i ovnen. Brug forsigtigt din hånd til at gøre hver kugle flad.
  4. Sæt kagerne ind i den forvarmede ovn i 10 minutter (eller indtil de er lettere brune i bunden) og tag dem ud af ovnen. Lad dem afkøle i cirka 1-3 minutter og læg dem så på en kølerist.
  5. Til glasuren skal du blot blande flormelis og mælk, indtil du får en helt blød konsistens. Når dette er gjort, skal du lægge dine cookies på et stykke bagepapir og strø glasur ud over dem. Det gør du enten ved at dyppe din gaffel i glasuren eller ved at bruge en ske. Og nu er de klar til at blive spist! Bør spises inden for 3 dage, men kan også holde sig i op til 3 måneder i fryseren.

5. Små græskartærter

I Danmark har vi ikke tradition for at lave græskartærter, men de smager så forbandet godt, at det ville være en skam ikke at give dig vores opskrift på vores mini-græskartærter.

Ingredienser:

  • Tærtebund (købt eller hjemmelavet)
  • 100 g brun farin
  • 1,5 tsk stødt kanel
  • 1 tsk ingefærpulver
  • 1/4 tsk muskatnødpulver
  • 1 tsk allehånde
  • 1/2 tsk salt
  • Flødeskum (eller vegansk alternativ)
  • 1 tsk vaniljeekstrakt
  • 320 g græskarpuré
  • 3 spsk majsstivelse
  • 2 spsk vegansk mælk efter eget valg
  • Cupcake-form

Fremgangsmåde:

  1. Forvarm ovnen til 200ºC. Mens dette sker, kom alle ingredienser (undtagen flødeskum og tærtebund) i en blender og blend til en glat og jævn masse.
  2. Find din hjemmelavede eller købte tærtebund frem. Smør lidt olie i din cupkage-form for at sikre, at tærterne nemt kan fjernes. Når du har brugt al dejen, så pres den forsigtig ned i cupcakeformen.
  3. Når al dejen er i formen, skal du hælde fyld i hver tærte, indtil den er fyldt. Bag tærterne i omkring 25 minutter (dette kan variere lidt afhængig af ovn). Skorpen begynder at revne og blive brun, og når dette sker, ved du, at mini-tærterne er færdige. Tag dem ud af ovnen og lad dem først køle af i cirka 5 minutter - og læg dem herefter på en rist og lad dem køle af i 30 minutter.
  4. Når mini-tærterne er færdige, kan du pynte med lidt flødeskum og kanel på toppen. Og nu er de klar til at blive spist!

Her hos WeightWorld vil vi gerne hjælpe dig med at spise og leve bedre. I stedet for at lade græskarresterne gå til spilde til Halloween, bør du prøve disse velsmagende opskrifter! Vi lover, at du ikke vil fortryde det!

Andre interessante artikler