FRI FRAGT PÅ ALLE ORDRER OVER 499KR*
Julen er højtid for forstoppelse og dårlig mave

Fordøjelse

Julen er hjerternes fest - men også højtid for forstoppelse og dårlig mave

Julen står for døren, og vi skal snart mæske os i lækker julemad som flæskesteg, and, brunede kartofler, øl, vin og masser af juleslik. Julefrokoster og juledagene byder på mange danske livretter, og de skylles ofte ned med snaps og juleøl.

Men julen er ikke kun hjerternes fest og en tid, hvor vi kan tilbringe kvalitetstid med vores familier, det er også en tid, hvor de danske hospitaler melder om en overflod af patienter, der ganske enkelt har spist for meget og nu kæmper med mavepine, dårlig mave og forstoppelse. Men der er heldigvis hjælp at hente, og du kan faktisk nemt undgå forstoppelse. Og derudover er der også metoder, du kan tage i brug, hvis maven giver besvær på grund af den fede mad. Det og meget mere giver vi dig det fulde overblik over nedenfor.

Den fede danske julemad kan gøre, at du får forstoppelse og dårlig mave, hvilket kan ødelægge julestemningen.

Hvorfor får man forstoppelse eller mavepine af julemad?

Det er helt normalt at blive forstoppet, og det kan der være mange årsager til, især i den dejlige juletid. Her ændrer de fleste af os nemlig kostvaner, spiser federe og mere mad end normalt, hvilket kan få maven til at reagere. Men også stillesiddende arbejde, stress, uro, for lidt væske eller fibre kan føre til forstoppelse, og julemad er som bekendt ikke kendt for at være rig på fibre. Men hvis vi tager julemaden ud af ligningen, er de mest almindelige årsager til forstoppelse:

 • Stillesiddende arbejde
 • Stress
 • For lidt væske
 • For lidt fibre
 • Visse typer medicin
 • Menstruation

Sådan undgår du mavepinen i julen

Selvom det umiddelbare råd er at prøve at lade være med at spise alt for meget af den lækre julemad for at undgå forstoppelse eller mavepine, kan det være svært, da det trods alt hører den danske jul til. Heldigvis er der meget, som du selv kan gøre for at slippe for mavepinen; gå en masse ture, og drikke mælk og drikkeyoghurt for at stabilisere maven og sørge for at holde maven i gang. Og nej, vi mener ikke, at du efter den helt store julefrokost skal spise en masse julekonfekt for at holde maven kørende, i stedet skal du:

 • Spis masser af fibre hele julen og spørg for at spise frugter og grøntsager til mellemmåltid.
 • Spis langsomt. Nyd julemaden og sørg for at tygge maden godt.
 • Drik masser af vand. Både før, efter og når du sidder ved julebordet.
 • Tage kosttilskud der fremmer sunde mavebakterier, som eksempelvis Bio Culture med Probiotika, der bidrager til en sund tarmflora og fordøjelse. Noget, der virkelig er brug for i løbet af juleperioden.
 • Sørg for at spise morgenmad og jævnligt gennem dagen. På den måde er du ikke for sulten eller overspiser, når du skal til at spise.
 • Tag en pause mellem måltiderne. Gå en god lang tur for at sætte maven i gang og for at få lidt frisk luft.

Sørg for at motionere regelmæssigt ved at gå lange ture for at sætte maven i gang efter et julemåltid.

Kultabletter – gaven til maven

Der er dog også et gammelt husmortrick, som du kan tage i brug, der kan hjælpe i løbe af de fede juledage; kultabletter. Aktivt kul kan nemlig lægge sig som et filter i mavesækken, der kan bidrage til at beskytte mod al de store mængder af ny mad, som du ikke spiser til dagligt. Så selvom man populært kalder Underberg gaven til maven, er den rigtige gave til maven aktivt kul, da det kan bidrage til at normalisere fordøjelsen efter et måltid med fed julemad, og du giver dig dermed gode chancer for at undgå mavepine og luft i maven. På den måde er din mave og du i topform til at skulle danse rundt om juletræet, pakke gaver op og nyde familiens selskab.

Andre interessante artikler