Apriludsalg: Køb 3 betal for 2*

Superfoods

Alt du skal vide om lions manes effekt på hjerne og nervesystem

Alt du skal vide om lions manes effekt på hjerne og nervesystem

Det er for alvor blevet populært at gå på svampejagt, da flere og flere danskere har fået øjnene op for svampes mange sundhedsmæssige fordele.

Svampe har nemlig et meget højt indhold af næringsstoffer, og er ligeledes en af de fødevarer, der er rige på antioxidanterne ergothioneine og glutathion, som har vist sig at have en positiv effekt på stress og mavesår.

Et af de seneste nye skud på svampe-stammen er lions mane, som du med garanti har set reklamer for på de sociale medier eller hørt omtalt i dokumentarer, da det er en svamp, der hyldes for at have en positiv effekt på både hjernen og nervesystemet.

Men hvad er lions mane egentlig, og hvad er svampen godt for? Det giver vi dig det fulde overblik over i denne artikel, hvor vi kommer ind på alt fra lions mane og adhd, effekt og bivirkninger.

Hvad er lions mane?

Lions mane går under det latinske navn Hericium erinaceus, og hedder på dansk pindsvinepigsvamp. Svampen er relativ sjælden, og har en meget karakteristisk form, der minder om en koral eller løvemanke.

Lions mane-svampen vokser på nedfaldne og rådne stammer af løvtræer, især asp, bøg og birk, og er blevet brugt i traditionel kinesisk medicin i århundreder på grund af sine potentielle sundhedsmæssige fordele.

Svampen har nemlig et højt naturligt indhold af polysakkarider, polyfenoler og antioxidanter, og det er netop disse aktive næringsstoffer, som potentielt kan bidrage til at forbedre hukommelsen, humøret, lindre depression, give en bedre søvn og meget mere.

Det er som svampejæger faktisk muligt at finde lions mane vildt i de danske skove, når du er ude at sanke, men det anbefales generelt, at du lader være med at plukke dem. Det er nemlig en meget sjælden svamp i den danske natur, der bør have lov til at gro naturligt.

Så hvis du gerne vil nyde godt af de mange fordele ved lions mane, er det langt bedre alternativ at tage et kosttilskud. Køb lions mane-tabletter her.

Lions mane er en sjælden svamp, der vokser frit i naturen.

Hvad er lions mane godt for?

Lions mane er en form for nootropic, som man på dansk kan oversætte til "hjerneforstærker", der på grund af sine aktive ingredienser og næringsstoffer potentielt kan bidrage til at styrke din hjernes effektivitet og beskytte hjernen.

Selvom man i flere århundreder har brugt svampen i traditionel kinesisk naturmedicin, er det faktisk først inden for det seneste årti, at moderne forskning for alvor har fået øjnene op for lions manes effekt.

Og den tilgængelige forskning har blandt andet fundet frem til, at svampen potentielt:

  • Kan forbedre hukommelsen. Sandsynligvis kun hos personer med kognitive problemer og/eller hukommelsesbesvær.
  • Har en positiv effekt på humøret og angst
  • Har en lindrende effekt på depression, især for kvinder i overgangsalderen.
  • Har en positiv effekt på søvnen og kan muligvis forbedre søvnrytmen.
  • Kan bidrage til at reparere nerveskader og regenerere nervesystemet

Meget af forskningen omkring svampen er relativ ny, men de kliniske studier er kommet frem til nogle meget lovende resultater. Så lad os her nedenfor gå mere i dybden med lions manes effekt på hjernen og kroppen generelt, som kan bakkes op af videnskabelige studier.

Bidrager til hukommelsen

Et forskerhold har undersøgt lions manes effekt på hukommelsen. I studiet undersøgte man 30 ældre personer med hukommelsesbesvær.

De 30 testpersoner blev delt op i to grupper. Den ene gruppe fik lions mane-tabletter i 16 uger, mens den anden gruppe fik placebo-tabletter.

Efter de 16 uger var gået, kunne man tydeligt se, at den gruppe, der fik pindsvinepigsvamp-kosttilskud, havde fået en bedre hukommelse sammenlignet med placebo-gruppen. Og det interessante var, at da de stoppede med at tage lions mane-piller, oplevede de en forværring af hukommelsen.

Flere kliniske studier, hvor man har undersøgt lions manes effekt på personer med mild demens, er kommet frem til samme konklusion.

En potentiel positiv effekt på depression

Et forskerhold har undersøgt lions manes effekt på depression, og fandt i et klinisk studie frem til et meget lovende resultat.

Forskerne undersøgte 30 kvinder i overgangsalderen. Disse 30 kvinder blev delt op i to grupper; en gruppe skulle spise småkager med lions mane i 4 uger, mens den anden gruppe skulle spise placebo-småkager (altså kager uden pindsvinepigsvamp).

Efter de 4 uger kunne man konkludere, at de kvinder, der spiste pindsvinepigsvamp-småkager, følte sig mindre deprimerede og oplevede færre overgangsalder-symptomer som hjertebanken og humørsvingninger.

Dette indikerer, at lions mane potentielt kan bidrage til at reducere symptomer relateret til depression og overgangsalder.

Angst og stress

Kliniske studier har fundet frem til, at lions mane-svamp har en antiinflammatorisk virkning, der kan reducere symptomer på angst og depression hos mus.

Andre studier udført på mus har konkluderet, at svampen ligeledes kan hjælpe med at gendanne hjerneceller og stimulere det område af hjernen, hvor minder og følelser styres.

Og forskere mener, at denne stimulering kan forklare, at mus, der får lions mane, oplever en reduktion af angst og depression.

Selvom forskningen med lions manes effekt på stress og angst er lovende, er der altså tale om dyreforsøg.

Søvn og bedre søvnrytme

Et andet studie har undersøgt lions manes effekt på humør og søvnforstyrrelser. Her fik en gruppe lions mane-tabletter i 8 uger, mens den anden gruppe fik placebo.

Efter de 8 uger kunne forskerne meget overraskende konkludere, at de personer, der tog lions mane, oplevede en forbedring af depression, angst og søvnforstyrrelser.

Bidrager til nervesystemet

Nervesystemet består af hjernen, rygmarven og andre nerver, der går gennem hele kroppen. Disse nerver sender og transmitterer signaler, der styrer stort set alle kropsfunktioner.

Hjerne- og rygmarvsskader kan forårsage alt fra lammelser eller tab af kognitive funktioner. Men nyere forskning har fundet frem til, at lions mane-ekstrakt kan bidrage til at stimulere væksten og reparationen af nerveceller, hvilket kan fremskynde genoptræning.

Derudover kan det potentielt også bidrage til at lindre alvorsgraden af hjerneskade efter et slagtilfælde.

Lions mane og Alzheimers

Forskere har fundet frem til, at lions mane-svamp indeholder to stoffer, der bidrager til at stimulere hjernecellevækst, nærmere specifikt hericenoner og erinaciner.

Kliniske studier foretaget på mus har ligeledes vist, at lions man bidrager til at beskytte mod Alzheimers og til at reducere symptomer på hukommelsestab.

Et studie fra 2020 foretaget på ældre personer med lettere fremskreden Alzheimers viste ligeledes et meget lovende resultat. Her blev testpersonerne delt op i to grupper: den ene gruppe tog lions mane-tabletter dagligt i 49 uger, mens den anden gruppe tog placebo.

Her fandt man frem til, at den gruppe, der tog lions mane, oplevede en signifikant forbedring af deres kognitive evner sammenlignet med placebo-gruppen.

Studier viser, at et dagligt indtag af lions mane kan bidrage til hukommelsen

Kan Lions mane hjælpe på ADHD?

Man har ikke i kliniske studier undersøgt lions manes effekt på ADHD, men mange bruger svampen som en hjælp til at håndtere ADHD-symotomer grundet dens potentielle evne til at forbedre den kognitive funktion, koncentration, hukommelse, opmærksomhed og fokus.

Men der er ingen videnskabelige studier, der understøtter svampens effekt på ADHD.

Er der bivirkninger ved lions mane?

Lions mane er generelt sikkert at bruge, uanset om man tager det som kosttilskud eller bruger svampen som en lækker ingrediens i maden.

Ved kosttilskud anbefales det dog, at du følger producentens anbefalede dagsdosis, da en overdosis potentielt kan føre til sjældne bivirkninger som fordøjelsesproblemer, diarré, kvalme og udslæt.

Derudover bør du afholde dig fra at spise lions mane, uanset om det er i rå form eller som kosttilskud, hvis du er allergisk over for svampe.

Lions mane-pulver, tabletter eller tilberedt på panden?

Lions mane er en relativ sjælden svamp, og selvom det er muligt at finde den i den danske natur på sin svampejagt, anbefales det ikke at plukke den.

Den bør i stedet vokse frit, da det er godt for biodiversiteten i den danske natur. Vælg derfor i stedet lions mane-pulver eller tabletter, hvis du vil nyde godt af de mange sundhedsmæssige fordele ved denne naturlige hjerneforstærker.

Køb lions mane-kosttilskud hos WeightWorld

For at gøre det let for dig at nyde godt af lions mane, har vi her hos WeightWorld lavet vores lions mane-tabletter. Kosttilskuddet indeholder en høj dagsdosis på hele 2000mg pindsvinepigsvamp, og er specielt formuleret til din kognitive funktion og hukommelse. Vores svampe-tilskud er derudover beriget med sort peber, der øger absorberingen af de aktive ingredienser i svampen. Køb lions mane-kosttilskud med 100% tilfredshedsgaranti hos WeightWorld.

Andre interessante artikler