Rød gærris kaldes også ofte red yeast rice (RYR), og er et af de ældste naturmidler i verden. De fremstilles af almindelige ris ved at lade en særlig skimmelsvamp (Monascus purpureus) vokse på dem, så kornene får en karakteristisk rød farve.
Men det er ikke kun farven, der gør rød gærris interessant, da denne specielle ristype ligeledes indeholder små mængder af såkaldte monacoliner, herunder monacolin K.
Hvilket er ret interessant, da monacolin K er et naturligt forekommende statin-lignende stof, som minder om den aktive ingrediens i visse kolesterolsænkende lægemidler. Faktisk blev monacolin K videreudviklet og markedsført som det første kolesterolsænkende lægemiddel: Lovastatin.
Traditionelt har rød gærris været brugt i både det kinesiske køkken og som naturmedicin. Men i dag er det især som kosttilskud, at rød gærris er blevet interessant, og forskningen peger på, at det kan spille en rolle for hjerte-kar-sundheden.
Hvad gør rød gærris interessant?
Når ris fermenteres med en særlig skimmelsvamp, dannes et stof kaldet monacolin K, som minder meget om den aktive ingrediens i visse kolesterolsænkende lægemidler. Derfor har forskere længe undersøgt, om rød gærris kan være et naturligt alternativ for personer, der gerne vil vedligeholde et normalt kolesterol.
Studier har vist, at tilskud med rød gærris kan bidrage til at sænke det såkaldte “dårlige” LDL-kolesterol. Effekten varierer dog fra person til person, og man bør altid være opmærksom på, at selv naturlige stoffer kan have en kraftig virkning og dermed også potentielle bivirkninger.
Potentielle fordele ved rød gærris
Selvom der stadig forskes i rød gærris virkning på sundheden, peger flere studier på, at der potentielt er flere mulige fordele ved især monacolin K, som findes i rød gærris:
- Hjertesundhed: Rød gærris er især blevet undersøgt for sin mulige evne til at støtte et sundt kolesterolniveau og dermed bidrage til at vedligeholde hjerte og kredsløb.
- Metabolisk syndrom: Nogle studier tyder på, at rød gærris potentielt kan spille en rolle i forhold til flere af de risikofaktorer, der hænger sammen med metabolisk syndrom, herunder forhøjet blodtryk, blodsukker og fedtstoffer i blodet.
- Betændelsestilstande: Forskning indikerer, at rød gærris muligvis har en antiinflammatorisk virkning.
Rød gærris og hjertesundhed
Hver femte dansker dør af en hjerte-kar-sygdom, hvilket svarer til cirka 12.000 danskere om året. Derudover lever omkring 672.000 danskere med en hjertekarsygdom, mens 65.600 danskere får konstateret hjerte-karsygdom hvert år.
Kort sagt er det et meget stort problem og en af de mest udbredte dødsårsager, ikke blot i Danmark, men i resten af verden.
En af de væsentligste risikofaktorer er forhøjet kolesterol, som kan få blodårerne til at stivne og snævre ind og dermed øge risikoen for blodpropper og slagtilfælde. Rød gærris er i dag især kendt som et naturligt middel til at støtte et normalt kolesterolniveau grundet det statin-lignende stof monacolin K.
Flere forskningsoversigter peger på, at det kan hjælpe med at sænke både det samlede kolesteroltal, LDL-kolesterol (det “dårlige”) og triglycerider.
Rød gærris og metabolisk syndrom
Metabolisk syndrom er en betegnelse for en kombination af risikofaktorer som forhøjet blodtryk, for meget mavefedt, øget blodsukker og ubalance i kolesterol- eller triglyceridniveauer. Samlet set øger disse faktorer risikoen for blandt andet hjertesygdom, diabetes og slagtilfælde.
Flere studier peger på, at rød gærris potentielt kan bidrage til at håndtere en eller flere af disse risikofaktorer. Det mest veldokumenterede er monacolin Ks evne til at sænke kolesterol, men forskning har også vist lovende resultater i forhold til blodsukker, insulinniveauer og blodtryk.
I et mindre studie på personer med metabolisk syndrom så man eksempelvis, at et tilskud med rød gærris over 18 uger kunne reducere både blodsukker og systolisk blodtryk.
Dyreforsøg har yderligere indikeret, at rød gærris muligvis kan modvirke vægtøgning og stigende kolesteroltal, hvis man spiser en fedtrig kost. Mere forskning er dog påkrævet for at kunne konkludere noget, men forskningsresultaterne er meget lovende.
Rød gærris og inflammation
Inflammation er en naturlig del af kroppens immunforsvar og hjælper med at bekæmpe infektioner. Men når betændelsestilstanden bliver kronisk, bliver det problematisk. For det kan bidrage til at øge risikoen for sygdomme som diabetes og hjerteproblemer.
Flere studier indikerer, at rød gærris kan have en antiinflammatorisk virkning. I et studie med 50 personer med metabolisk syndrom så man, at et dagligt tilskud med rød gærris kombineret med olivenekstrakt i otte uger kunne sænke niveauet af oxidativt stress, som er en vigtig årsag til at udvikle kronisk inflammation, med op til 20 procent.
De lovende resultater bliver ligeledes bakket op af dyreforsøg. I et studie fandt man blandt andet frem til, at rød gærris muligvis kan bidrage til at reducere bestemte proteiner i kroppen, som er direkte ansvarlige for at udvikle kronisk inflammation.
Selvom mere forskning er nødvendig, tyder de tidlige studier på, at rød gærris potentielt kan være en naturlig støtte til at holde inflammation i skak.
Anbefalet dosis
I Danmark ligger den anbefalede dosis for rød gærris-tilskud på 3 mg monacolin K pr. dag, hvilket også er den dosis, som Fødevarestyrelsen anbefaler.
I nogle tilfælde kan lægen anbefale en højere dosis, faktisk op til 10 mg monacolin K, som supplement til behandling med almindelig kolesterolnedsættende medicin. Til sammenligning svarer 10 mg monacolin K fra rød gærris til cirka 20 mg lovastatin, som er et receptpligtigt statin.
Det er dog vigtigt at understrege, at indholdet af monacolin K kan variere meget mellem de forskellige kosttilskud. Nogle produkter kombineres desuden med andre ingredienser som Q10, olivenekstrakt eller berberis, hvilket kan give forskellige sammensætninger og styrker.
Derfor er det vigtigt altid at holde øje med mængden af monacolin K i en dagsdosis og følge anbefalingerne for det enkelte kosttilskud. Og rådfør dig gerne med egen læge, især hvis du i forvejen tager medicin eller modtager anden medicinsk behandling.
Mulige bivirkninger
Selvom rød gærris er et naturligt produkt, kan det i sjældne tilfælde give bivirkninger, der minder om dem, man kender fra receptpligtige statiner. Det kan blandt andet være maveproblemer eller muskelsmerter.
Hvordan rød gærris virker i kombination med almindelig kolesterolnedsættende medicin er ikke undersøgt tilstrækkeligt, og man kender derfor ikke de eventuelle bivirkninger ved at bruge begge dele på samme tid.
Rød gærris indeholder desuden flere aktive stoffer, herunder citrinin. Citrinin er et giftstof, som i høje mængder kan skade nyrerne. Dog har studier ikke vist, at risikoen for nyreskader er højere ved rød gærris end ved almindelige statiner.
Et interessant alternativ, men ikke uden forbehold
Rød gærris er et spændende naturprodukt, som i flere studier har vist sig at kunne støtte et sundt kolesterolniveau og dermed potentielt være et godt supplement for nogle hjerte-kar-patienter.
Det er dog vigtigt at understrege, at kosttilskud aldrig kan erstatte en medicinsk behandling, men i nogle tilfælde efter grundig vurdering kan det anvendes som et supplement til eksisterende behandling eller som et alternativ, hvis man ikke tåler statiner med en høj dosis.
Som ved almindelig statinbehandling kan grapefrugtjuice påvirke virkningen af rød gærris, og derfor bør man være forsigtig med at spise og drikke grapefrugtjuice, hvis man får kolesterolnedsættende medicin.
Derudover bør man altid rådføre sig med sin læge, inden man starter med at tage kosttilskud med rød gærris, især hvis man i forvejen tager medicin eller er under medicinsk udredning.
-
Hvidløgspiller 15000 mg
157 Anmeldelser180 stk | Til hjertesundhed og kolesterolNormalpris 145,00 kr.Udsalgspris 145,00 kr. NormalprisStykpris pr. -
CoQ10 200 mg
332 Anmeldelser120 kapsler | Til energi og blodtrykNormalpris 255,00 kr.Udsalgspris 255,00 kr. NormalprisStykpris pr. -
Røde Gærris 290mg
183 Anmeldelser180 kapsler l Med 2,9 mg monacolin KNormalpris 205,00 kr.Udsalgspris 205,00 kr. NormalprisStykpris pr.
