Apriludsalg: Køb 3 betal for 2*

Hvad Er Kollagen? Din Ultimative Guide Til Kollagen

Mange bruger flere tusinde kroner på, at prøve at bekæmpe processen der sker når man bliver ældre, uden at tænke yderligere over det. Fra plastikkirurgi, botox og injicerbare fillers, til kemiske peels og laserbehandling, mennesker vil gøre alt for at opnå hud der ser ung og strålende ud igen!

Men, en af de mest holistiske tilgange, der fokuserer på at skønhed kommer indefra, er at gå til det med fokus på kollagen, naturens skønheds boostende, og anti-ageing kraftcenter. Det er grunden til at Kollagen tilskud har taget skønhedsverdenen med storm. Fra serummer, til puder og kapsler, findes kollagen i enhver tænkelig form. Det virker til at alle er besat med at øge deres indtag af kollagen.

Før du starter med at øge dine kollagen niveauer, finder du her alt, hvad du bør vide om dette naturlige skønheds tilskud.

Hvad Er Kollagen?

Image explaining what is collagen

Ordet Kollagen er afledt fra det græske ord “Kollagen”, hvor “Kolla” står for lim og “gene” står for noget der producerer. Mere simpelt forklaret, er kollagen et “lim-producerende” protein der holder kroppens væv sammen og understøtter dem. Det er vores krops mest essentielle byggeblok der udgør op til 30% af vores proteiner.

For at være mere specifik, kollagener udgør (efter tørvægt):

 • Muskelmasse: 1-10%
 • Knogler: 30%
 • Brusk: 60%
 • Hud: 70-80%
 • Sener: 80%
 • Senehinde (det ydre lag af øjeæblet): 90%

Alt i alt er kollagen det mest rigelige protein og kan findes i hvert eneste bindevæv. På et mikroskopisk niveau, har kollagen en triple-helix form. Lad os gå mere i dybden for en bedre forståelse.

Forskellige typer af celler i kroppens væv starter produktionen af kollagen. Ved at bruge specifikke aminosyrer og peptider som byggeblokke, bygger disse forskellige celler en stor kollagen helix struktur, der senere organiseres til at forme lange fibriller. Dette hjælper med at støtte kroppens bindevæv, fleksibilitet og evnen til at modstå ekstern kraft. Kollagen hjælper også med at stramme hudceller og styrke blodkar, da det er meget elastisk.

En Omfattende Guide til Forskellige Typer Af Kollagen

Hvis du leder efter kollagen tabletter eller tilskud, har du højst sandsynligt hørt om de forskelliger typer af kollagen. Så, hvilke typer findes der egentlig og hvad bør du tage?

Nå, der findes mange forskellige typer af kollagen (mindst 28) i vores krop. Bland dem hører 80-90% af dem til Type I, Type II og Type III. Alle former for Kollagen kan gavne din hud, hår, negle og knogler da de alle primært er lave af fordelagtige aminosyrer. Men, for bedre at give dig et indblik, kan du her læse om de forskellige typer af kollagen.

 1. Type I Kollagen

  Dette er uden tvivl det protein der findes mest rigeligt af i kroppen og det hjælper med at danne vores knogler, blodkar, hornhinder, sener og andet bindevæv. Det støtter ikke bare i at reducere rynker og fine linjer, men det forbedrer også hydrering og hudens elasticitet. Hvis du leder efter kollagen til at forbedre din huds sundhed, er det Type I du skal købe.

  Når vi bliver ældre, aftager vores niveauer af kollagen i kroppen. Det er derfor du kan have brug for at tage et Type I Kollagen tilskud for at booste disse niveauer. Da den fungerer som en byggeblok for huden, virker det også til at hjælpe med at hele sår. En af de bedste kilder til Type I er marine kollagen.

 2. Type II Kollagen

  Type II findes hovedsageligt i brusk og er ekstremt fordelagtigt for det sundhed. Brusk er et bindevæv der beskytter de lange knogler ved leddene. Derudover, er det en strukturel komponent i næsen, ribbenene, øret, bronchiale rør og mere. Det er derfor Type II anses for at være yderst fordelagtig når det kommer til at booste sunde led og forbedre symptomer på gigt.

  En af de bedste kilder til Type II Kollagen er organisk knoglecrotein protein. Det indeholder også glucosaminsulfat og chondroitinsulfat, hvilke er populære til at behandle generelle ledproblemer og gigt.

 3. Type III Kollagen

  Ofte associeret med Type I, hører Type III til fibrillar kollagen og er en vigtig komponent i organer og hud. Det støtter strukturerne i muskler, organer og blodårer, mens det også hjælper med at opretholde hjertets funktionelle integritet.

  Type III findes i rigelige mængder i Bovine Kollagen Peptider, hvilket afledes fra koens hud, knogler og muskler.

  Swipe to the right

  Kollagen Type Type I Type II Type III
  Brug Hjælper med at danne vores knogler, blodkar, hornhinder, sener og andet bindevæv. Også brugbar for rynker og hudens elasticitet Er en strukturel komponent i næsen, ribbenene, øret, bronchiale rør og mere. Hjælper også med at booste sunde led. Støtter musklernes struktur, organerne og blodkarrene, samtidig med at det hjælper med at opretholde hjertets funktionelle integritet.
  Bedste Kilde Marine Kollagen Tilskud Organisk Knoglecrotein Protein Bovine Kollagen Peptider
 4. Andre typer af Kollagen

  Type IV er en rektangulær kollagen og hjælper med filtrering. Det findes hovedsageligt i kælder membranen og i hudlagene.

  Type V er en fiber associeret kollagen, der hovedsageligt findes i den ekstracellulære matrix af knogle musklerne. Den er også essentiel til at skabe cellerne til en gravid kvindes placenta.

  Type X er en netværksdannende kollagen og findes hovedsageligt i brusk. Det hjælper også med væksten af nye knogler i ledbrusk.

Alt Hvad Du Skulle Vide Om Kollagen Peptider Og Hydrolysat

Den menneskelige krop er ikke i stand til effektivt af absorbere kollagen i dens naturlige tilstand. Det er derfor det først går igennem en hydrolyse process hvor de store kollagen molekyler opdeles i mindre enheder, der er kendt som kollagen peptider. De er mere bio-tilgængelige og indeholder høje koncentrationer af aminosyrer.

Da de er kortere kæder af aminosyrer, absorberes de lettere i blodcellerne når de indtages. Derudover, er de også uden smag eller duft, hvilket gør dem til et perfekt kosttilskud.

Hvad er Kollagen Hydrolysat?

Collagen Hydrolysat, Hydrolyseret Kollagen og kollagen peptider er alle navne på det samme produkt. Ja, du læste rigtigt. Som nævnt ovenfor, opdeles kollagen i fuld størrelse, i mindre kæder gennem en hydrolyse process, og derfor refereres der også ofte til kollagen peptider som hydrolyseret peptider og kollagen hydrolyse.

6 Vigtige Tegn Der Reflekterer Mangel På Kollagen

 • Rynker
 • Cellulitis
 • Tab af mobilitet
 • Muskelsmerter
 • Problemer med blodgennemstrømning
 • Ledsmerter

Vidste Du At Kollagen Kan Hjælpe Med Synligheden Af Rynker?

Representation of Collagen Fibers in Aged & Young Skin

Kollagen er uden tvivl et nøgleelement i huden, da det er ansvarligt for 75% af det organiske materiale i huden. Det spiller en afgørende rolle, ikke bare når det kommer til at styrke huden, men også ved at gavne hydreringen og elasticiteten. Når vi bliver ældre, har vores krop en tendens til at producere mindre kollagen, hvilket resulterer i tør hud og dannelse af rynker. [2] Der er studier der støtter det faktum af kollagen tilskud med kollagen peptider kan hjælpe med at gøre aldringsprocessen langsommere og reducere synglieheden af rynker og tør hud. [3]

Kollagen hjælper hudens sårhelings egenskaber, til hurtigere heling af acne-ar og andre hudskader. Derudover, hjælper kollagen også med at hele hud der er skadet af UV stråler. At indtage kollagen regelmæssigt kan booste hudens helingsprocess mens det opmuntrer kroppen til at danne nyt kollagen.

Kollagen Til Sunde Knogler & Led

Type II Kollagen findes typisk i brusk (et væv der beskytter leddene). Som du bliver ældre, vil mængden af kollagen i din krop langsomt falde, hvilket øger risikoen for at udvikle degenerative led forstyrrelser såsom slidgigt.

Der er mange studier der støtter det at tage kollagen tilskud, for at reducere ledsmerter og for at hjælpe med at forbedre slidgigt. [4] Forskere har vist at den supplerende kollagen opsamles i brusk og stimulerer vævet til at producere mere kollagen. Derudover, hjælper det også med at støtte leddene, reducere smerte, forbedre fleksibiliteten og formindske betændelse.

Andre Vigtige Fordele & Anvendelser Af Kollagen:

 1. Tarm Sundhed

  Lider du af lækkende tarmsyndrom? At tage et kollagen tilskud kan hjælpe med dette. Det tilfører afhjælpende aminosyrer, hvilket hjælper med at nedbryde proteiner og lindre dine tarme, mens det heler ødelagte cellevægge.

  Aminosyrer i kollagen hjælper også med at bygge det væv, der er på indersiden af mave-tarmkanalen og tarmene mens det hjælper med at behandle gastrointestinale problemer. Som et resultat, er det ikke bare effektivt til at hele lækkende tarmsyndrom, men er også blevet bevist til at være meget fordelagtigt ved ulcerøs colitis, Crohns sygdom og sure opstød.

 2. Booster Metabolisme & Energi Niveauer

  Kollagen hjælper med at omdanne vigtige vitaminer og mineraler, hvilket så hjælper med at øge din metabolisme og tilføjer mager muskelmasse til din kropsbygning. Ved at indtage kollagen med vitamin C, sikrer du at din krop konverterer kollagen til brugbar protein, hvilket hjælper med at genindføre kilden til din vitalitet og energi.

  Derudover har det vist sig, at glycin spiller en vital rolle i funktionen af både fordøjelses- og centralnervesystemet, hvilket er vigtigt for at opretholde en ungdommelig og sund krop. Plus, det hjælper med at forbedre kroppens brug af antioxidanter, hvilket støtter ved at nedsætte resultaterne af aldring.

 3. Styrker Hår, Tænder & Negle

  Har du skøre og flagede negle? Kæmper du med problemer med fortyndende hår? Mangel på kollagen kan være årsag til det. Kollagen er en essentiel byggeblok for dit hår, tænder og fingernegle. En balanceret diæt med beriget med kollagen protein kan hjælpe med at vende tegn på hårtab og holde dine negle stærke.

  En undersøgelse [1] har vist at der er et vigtigt forhold mellem regeneration af hårsække og ekstracellulær matrix (ECM) og kollagen kan terapeutisk målrette hårtab og andre hudrelaterede bekymringer.

 4. Forbedre Lever Sundhed

  Vidste du at kollagen kan være ekstremt hjælpsomt når det kommer til at fjerne toksiner fra kroppen og forbedre dit hjerte og lever sundhed? Glycin hjælper med at mindske den skade din lever oplever ved at absorbere fremmede stoffer som toksiner og alkohol. Du vil også blive overrasket over at vide, at glycerin også kan bruges til at minimere alkohol induceret leverskade og andre former for kroniske og akutte leverskader.

 5. Beskytter Hjerte-Kar-Sundhed

  Aminosyren Prolin hjælper med at minimere fedt akkumulering ved at hjælpe dine arterie vægge med at udlede fedt opbygning i blodstrømmen. Det hjælper med at kontrollere blodtrykket og reparerer vævet i arterierne og leddene.

  Derudover, støtter arginin produktionen af nitrogenoxid hvilket fører til bedre vasodilatation, der giver bedre cirkulation.

Mad Der Booster Dannelsen Af Kollagen I Din Krop

Din krop kombinerer aminosyrer og næringsstoffer fra proteinrigt mad, for at lave kollagen. Oksekød, fisk, kylling, æg og mælkeprodukter er nogle af de bedste proteinrige madvarer som du kan indtage. Denne konversions process kræver også vitamin C, kobber og zink. Mens vitamin c kan fås fra citrusfrugter, grønne og røde peberfrugter, tomater og salater, så kan mineraler fås fra kød, fuldkorn, nødder og bønner.

Men, som din krop bliver ældre, bliver processen, hvor den absorberer næringsstoffer og syntetiserer dem effektivt også langsommere. For at sikre at din krop opretholder et sundt niveau af kollagen, bør du starte med at tage daglige kollagen tabletter.

Nedenfor er de bedste fødevarer, der øger kollagen:

Infographic of 10 Foods that Boost Collagen

Tips til at Booste Effekter Fra Kollagen

 • Ha en balanceret diæt, der er rig på proteiner, Omega-3-fedtsyrer, vitamin A og indeholder antioxidanter.
 • Hvis du ikke er veganer, bør du overveje at indtage knogle bouillon dagligt.
 • Koffein kan have en modsat effekt på sårheling og effekt af aldring på huden. Overvej derfor at begrænse eller helt skære koffein ud af din diæt.
 • Rød lysbehandling kan stimulere og øge produktionen af kollagen i huden.
 • Regelmæssig motion kan beskytte dine kollagen niveauer og hjælpe med at bekæmpe tegn på aldring.
 • Retinol afledt fra vitamin A hjælper med at øge kollagen niveauet.
 • Ginseng der kan findes i te og tilskud, hjælper med at øge mængden af kollagen.

Bivirkninger ved Kollagen & en Overdosis

Heldigvis er der ikke nogen kendte bivirkninger ved Kollagen og det anses som Generelt Anerkendt Som Sikker (GRAS). Den almindelige årsag til, at mennesker oplever bivirkninger, er, at de enten har allerede eksisterende allergier eller har overskredet den anbefalede dosis.

Nogle af de mest almindelige bivirkninger ved Kollagen gelatin tilskud er oppustethed og mave forstyrrelser. Dette er som regel på grund af den større størrelse af proteinet. Hvis du er allergisk over for oksekød, bør du helt sikkert undgå at tage bovine kollagen. Marine kollagen vil være en god erstatning.

Også, hvis du er gravid eller bruger en form for medicin på nuværende tidspunkt, bør du konsultere en læge for at være sikker på at kollagen tilskud, ikke forstyrrer effektiviteten af din nuværende medicin.

Vigtige FAQs Relateret Til Kollagen:

 1. Hvis der er rigeligt med kollagen i min krop, hvorfor skal jeg så tage det som tilskud?

  Som vi bliver ældre, reduceres kollagen produktionen i vores kroppe. Desværre begynder den naturlige produktion af kollagen af blive langsommere i midt-20’erne og tegn på aldring begynder at opstå. Men du behøver ikke bekymre dig. Du kan opretholde sunde, naturlige kollagen niveauer ved at tilføje et dagligt kollagen tilskud til din diæt.

 2. Hvorfor er Marine Kollagen bedre end Bovine?

  Marine Kollagen er uden smag og er fyldt med skønhedsmæssige fordele. Det har overlegne absorptions egenskaber, sammenlignet med andre kilder til hydrolyseret kollagen. Derudover leverer marine kollagen en unik balance af glycerin, aminosyrer, prolin og hydroxyprolin. Og, det er anerkendt som en af de mest bio-tilgængelige former for kollagen, hvilket resulterer i bedre og hurtigere absorbering.

 3. Er det sikkert til langtidsbrug?

  Det simple svar er ja. Kollagen består af aminosyrer, der defineres som mad. Kollagen tilskuddene er formuleret til at forsyne din krop med vitale næringsstoffer, og støtte dens evne til at genoprette og bygge naturligt kollagen. Men, hvis du stadig tvivler, kan du konsultere en læge.

 4. Er kollagen peptider protein?

  Ja, de er ren protein. De indeholder ikke nogle kunstige smagsstoffer, sødemidler, sukker, gluten, fedt eller kulhydrater. Derudover, indeholder de ikke nogle konserveringsmidler og tilsætningsstoffer.

 5. Er der nogle bivirkninger?

  Indtil videre, er der ikke blevet rapporteret nogle bivirkninger. Men, det anbefales at du ikke tager det på tom mave, da det kan forårsage ubehag i tarmen.

Bundlinjen

Kollagen tilskud virker til at være den seneste sundheds- og skønhedstrend, selvom fordelene ikke er støttet af videnskab. Men, hvis du leder efter kvalitets protein du kan tilføje dine måltider, så er kollagen tabletter vejen fremad. De er praktiske og lette at sluge. Du kan også tilføje kollagen pulver i en bred vifte af retter og drikkevarer når som helst på dagen.

Kollagen peptider leverer en bred vifte af sundhedsmæssige fordele. De vil ikke bare holde din hud ungdommelig, men også beskytte dine knogler og led. Overvej at give det en chance, du vil ikke fortryde det.

References:

 1. National Center for Biotechnology Information, PMID: 25989472, Oct 2015
 2. National Center for Biotechnology Information, PMCID: PMC3583892, Jul 2012
 3. National Center for Biotechnology Information, PMID: 23949208, Aug 2014
 4. National Center for Biotechnology Information, PMID: 17076983, Nov 2006

Andre interessante artikler