FRI FRAGT PÅ ALLE ORDRER OVER 499KR*
din ultimative guide til kollagen

Kollagen

Bovine eller marine collagen? Din ultimative guide til collagen - det perfekte anti-aging-tilskud

En af de helt nye trends i hudpleje og anti-aging er collagen-tilskud, som du med garanti har set flere virksomheder reklamere for på de sociale medier. Der er alt fra marine collagen, bovine collagen lavet af kvæg til vegansk collagen. Og der er hydroliseret collagen og collagenpeptider, som hjælper mod alt fra smukkere hud, rynker, fine linjer og til at vedligeholde dine led.

Alt dette kan virke uoverskueligt og faktisk afholde mange fra at prøve collagen-tilskud, selvom de faktisk kan få gavn af det. Derfor giver vi dig i denne artikel den ultimative guide til collagen, og hvilke collagen-produkter, du bør vælge. For det er nemlig ikke helt lige meget hvilken type, du vælger - fordi de forskellige collagen-typer har nemlig forskellige fordele.

Hvad er collagen og kollagen?

Kært barn har mange navne, og kan staves på flere forskellige måder. Det gælder også collagen, som ofte staves som kollagen. Men collagen har heldigvis samme egenskaber uanset stavemåde. Kort fortalt er collagen en af din krops vigtigste byggesten, og udgør faktisk op mod hele 33% af alle proteiner i din krop. Collagen er et protein, som din krop helt naturligt danner, og er et essentielt fundament for blandt andet dine sener, blodkar, knogler og muskler.

Den seneste nye trend er, at collagen forbindes med ungdommelig og smuk hud, og det er faktisk ikke uden grund. For proteinet har også en stor betydning for dit udseende, da collagen bidrager til at vedligeholde huden ved at erstatte døde hudceller sam holde huden fast og mere elastisk.

Collagen er et essentielt protein for din hud, led, sener, blodkar, knogler og meget mere, og er vigtigt i et anti-aging-perspektiv.

Hvorfor mister du collagen?

Dog vil dannelsen af collagen falde helt naturligt med alderen, og det er en af grundene til, at du får rynker, når du bliver ældre. En god tommelfingerregel er, at kroppen begynder at forbruge mere collagen, end den selv er i stand til at producere, når du bliver cirka 30 år gammel. Der er selvfølgelig flere faktorer, der gør, at du får rynker, fine linjer og at huden begynder at hænge lidt mere end tidligere, men generelt set skyldes det, at kroppen mister collagen.

Og selvom det selvfølgelig er et helt normalt aldringstegn at få rynker og begynde at se lidt ældre ud, er det ikke alle, der er lige begejstrede for, at alderen så småt kommer snigende. Det er også en af grundene til, at collagen-kosttilskud, cremer med collagen og andre hudplejeprodukter med collagen er blevet et 'must have' for mange danskere.

Men det er ikke kun din hud, der bliver påvirket af, at kroppens naturlige collagenproduktion falder med alderen. For collagen findes også i brusken, og er kort fortalt den 'lim', der bidrager til at holde resten af kroppen sammen. Så led og sener er afhængige af brusk, ellers kan de ikke fungere optimalt.

Er der fordele ved at tilføre kroppen ekstra collagen?

Der kan være flere fordele ved at tilføre kroppen ekstra collagen - enten via kosten eller ved at tage daglige kosttilskud. For et dagligt tilskud af collagen kan nemlig bidrage til din huds elasticitet, være med til at øge hudens tæthed, som blandt andet kan bidrage til at reducere normale aldringstegn som rynker, fine linjer og lignende.

Sørg for at indtage masser af proteiner, omega-3-fedtsyrer, A-Vitamin, antioxidanter og C-vitamin, da det kan hjælpe dig med at give din collagenproduktion et boost gennem kosten. Det betyder med andre ord, at du blandt andet bør spise fødevarer som:

  • Kylling
  • Æg
  • Storbladede grøntsager
  • Bønner
  • Bær
  • Appelsin

Men det kan dog være svært at tænke på kroppens collagen-niveau, når du går rundt i den lokale købmand og handler ind til aftensmaden, og derfor kan du med fordel tage et dagligt collagen-tilskud for at gøre det lettere for dig selv. Der er mange varianter, og du kan blandt andet købe collagen-shots, collagen-pulver med chokoladesmag eller almindelige collagenpiller - og så kan du også både vegansk, bovine (kvæg) og marine (fisk) collagen. Men lige netop det kommer vi til senere, og hvad forskellene er på de forskellige collagen-typer.

Med den rette kost kan du spise dig til mere collagen. Alternativt kan du tage et dagligt collagentilskud.

Er der forskellige typer collagen?

Når du vælger collagen-tilskud, er det også vigtigt, at du forholder dig til hvilken type collagen, der er i selve tilskuddet.

Collagen kan deles op i 29 forskellige undertyper, som kroppen selv producerer, og cirka 80-90% af al kroppens collagen er type I, II og II. Alle former for collagen kan bidrage til at vedligeholde din hud, sener og knogler, men afhængigt af din situation er nogle collagentyper bedre end andre. Derfor får du et overblik over de mest normale collagentyper, som er i kosttilskud, og hvilke fordele der er ved dem:

Collagen type I:

Collagen Type l er uden tvivl den collagen-type, der findes mest af i kroppen, og det hjælper med at danne knogler, blodkar, hornhinder, sener og andet bindevæv. Det bidrager ikke kun med at reducere rynker og fine linjer, men kan også bidrage til din huds elasticitet. En af de bedste kilder til type l-collagen er marine-collagen, og her er Rent Marine Collagenpiller et rigtig godt alternativ.

Collagen type lI:

Collagen type II bidrager til at pleje brusk, led og knogler. Derfor kan det være fordelagtigt at tage et tilskud med type 2 collagen, hvis dine led begynder at knirke, bliver stive eller gør ondt, da det kan bidrage til at pleje de vigtige bindevæv i din krop.

Collagen type Ill:

Type I og type III minder meget om hinanden i deres struktur, og er et vigtigt protein til at pleje dine organer og hud. Denne collagentype er vigtigt for at have velfungerende muskler, organer og blodårer, men bidrager også til et velfungerende hjerte. En god kilde til type lll-collagen er bovine collagen, som du blandt andet kan få som collagenpulver med lækker chokoladesmag, der ligeledes indeholder både type I og II-collagen.

Marine, bovine eller vegansk collagen?

Med de mange collagen-tilskud på markedet kan det godt være svært at vælge. Skal det være bovine, marine eller vegansk collagen? Udbuddet er stort, og det kan være meget forvirrende, især hvis man ikke har den store kendskab til collagen i forvejen.

Kort sagt er den største forskel på vegansk, bovine og marine collagen, at marine collagen er lavet af fisk, bovine collagen er lavet af kvæg og vegansk collagen er en unik sammensætning af næringsstoffer, som bidrager til at give din naturlige collagenproduktion et boost.

Hvad, du skal vælge, afhænger derfor af dine unikke behov, og det afhænger mere af hvilken type collagen, som du og din krop har brug for. Vegansk collagen indeholder ikke en bestemt type collagen, men bidrager generelt til at stimulere din collagenproduktion på grund af et højt indhold af især C-vitamin, hyaluronsyre, resveratrol, og zink, og er et godt alternativ til veganere, der gerne vil undgå animalske produkter.

Marine collagen har en tendens til at indeholde hydrolyseret collagen type 1 og 3, som er ideelt til at pleje din hud, knogler, senere og blodkar, mens collagen fra en kvægkilde, som eksempelvis collagenpulver med chokoladesmag, ofte indeholder de tre vigtigste collagentyper - altså 1, 2 og 3 - og er dermed et mere alsidigt collagen-tilskud til at pleje både hud, led og knogler.

Skal du vælge collagenpulver, collagenpulver eller flydende collagen? Det afhænger udelukkende af dine præferencer.

Collagenpulver, shots eller collagenpiller?

Nu hvor du har fundet frem til hvilken type collagen, der passer til dine behov, og fra hvilken kilde, er den sidste beslutning, du skal tage, hvilken form collagen-tilskuddet skal have. For der er mange forskellige collagen-tilskud på markedet, og du kan både få collagen-shots, collagenpiller og collagenpulver.

Det vigtigste her er, at du vælger et collagen-tilskud, der passer til netop din hverdag. For hvis du har problemer med at sluge almindelige piller, kan du eventuelt overveje collagenpulver eller collagenshots. Disse er dog ofte lidt dyrere end almindelige collagenpiller, men de giver dig også mulighed for at være lidt kreativ i forhold til dit indtag. For du kan eksempelvis tilsætte lidt collagenpulver med chokoladesmag til din smoothies, shakes eller havregryn hver morgen - ja, det er faktisk kun fantasien, der sætter grænser for, hvad du kan tilsætte collagenpulver til!

Andre interessante artikler