FRI FRAGT PÅ ALLE ORDRER OVER 499KR*

C-vitamin

Guide: hvilke vitaminer skal jeg tage for ikke at blive syg om vinteren?

Du kender det sikkert - vinteren er kommet, og det er blevet både mørkt, koldt og vådt udenfor, og frygten for at blive syg er steget med cirka 400%. Du gør alt hvad du kan for at pakke dig godt ind, så du forbliver varm og kan undgå den årlige influenza og forkølelse.

Men uanset hvad du gør for at pakke dig godt ind og drikke masser af varm kakao, så rammer den dig. Feberen, snotnæsen, ondt i halsen og manglen på energi. Du kender den for godt, for den rammer hvert år. Hvert. Eneste. År.

Hvis du også slås med sygdom om vinteren, så bør du læse med her - der kan nemlig være flere årsager til at denne tid på året er særligt udfordrende for din krop og at du oplever et dårligt immunforsvar. Alt noget du kan tage kontrol over, for eksempel med frisk luft og ekstra a C-vitaminer.

vinteren er kommet og det er umuligt at holde sig varm og fra fra forkølelser eller influenza

Derfor bliver du syg om vinteren

Mange tror at man bliver syg om vinteren, fordi det bliver koldere eller fordi de render rundt i vådt tøj. Det er også til en vis grad rigtigt, for dit immunforsvar vil være udfordret mere om vinteren end andre årstider, men der er mere på spil.

Dit immunforsvar bliver svagere om vinteren, af flere forskellige årsager. En af dem er forårsaget af at vi bruger mere tid indendøre, væk fra kulden og de mørke dage - væk fra solen, som giver dig vigtige vitaminer til dit immunforsvar.

Derudover gør den kolde luft det ikke nemmere, da kulde bidrager til mindre effektive immunceller og gør det svært for slimhinderne at danne slim til at fange vira og udskille dem inden du bliver smittet - hvilket betyder at alle luftbårne vira bliver sværere at undgå.

Andre årsager til at du bliver syg om vinteren er, at vi ændrer adfærd om vinteren, og dette er oftest ændringer, som har modsat effekt af, hvad vi tror de har.

Vi forsøger at holde os varme og tørre, og opholder os derfor indendøre. Dette har dog modsat effekt, da der ofte er dårlige luft og mangel på udluftning indendøre, hvilket meget hurtigt kan bidrage til at sprede vira.

Desværre vil det ikke nødvendigvis være svaret at bruge mere tid udendørs, da det kolde vejr og den ofte lavere luftfugtighed også bidrager til at viruspartiklerne er mere stabile - og derfor kan overleve længere udendørs.

Faktisk menes det er vira har en overlevelseschance på hele 91% ved en temperatur på 6 grader - hvilket i den grad beskriver den danske vinter, og dermed understreger, hvorfor der er større risiko for at blive syg om vinteren.

Og så er der selvfølgelig den adfærd, vi godt ved har negative konsekvenser for vores helbred. Denne adfærd er helt naturlig for os alle, og sjældent noget vi tror har så store konsekvenser for vores immunforsvar.

Vi sætter os godt til rette i sofaen med julefilm, i stedet for at få noget motion - vi spiser juleslik og masser af mad hele måneden, i stedet for en mere balanceret kost gennem hele måneden - vi løber i cirkler om os selv for at nå både arbejde og juleræs, i stedet for at trække stikket og huske at slappe af.

Vi er hurtige til at glemme, hvad vores krop er vant til og hvilken balance der er behov for på en tid af året, hvor det er vigtigere end andre for at undgå et dårligt immunforsvar. Og dette skyldes især at vi faktisk ikke selv er klar over, hvordan vi passer bedst på os selv OG nyder højtiderne!

Der findes utallige måder hvorpå du kan pleje dit immunforsvar, særligt en sund kost og kosttilskud kan gavne

Boost dit immunforsvar

Så hvad kan du faktisk selv gøre for let at booste dit immunforsvar, og nyde alt det hyggelige og festlige som vinteren bringer? Her får du en hel liste!

 1. Kostvaner og superfoods. Du har hørt det en million gange nu, men din kost er vigtig for krop og velvære. Ganske rigtigt, du er hvad du spiser. Dette betyder dog ikke at du skal leve kedeligt sundt hele vinteren, bare at du skal sørge for at have en god balance.

  Spise endelig julemad og julegodter, det er godt for sjælen, men husk samtidigt at få dine næringsstoffer fra god mad - fuldkorn, frugter, grøntsager, mejeriprodukter. Og hvis du vil have lidt ekstra, så prøve nogle superfoods såsom ingefær og acai, der er gode til immunforsvaret.

 2. Sov nok. Igen, du har hørt det før. Men det er vigtigt at du får dine 7 timers søvn, da mangel på søvn kan have negative konsekvenser for dit immunforsvar - særligt om vinteren. Så hvis du manglende en undskyldning for at få din søvn, så er den her.

 3. Få frisk luft og sollys. Dette har vi allerede nævnt, men det gør det ikke mindre vigtigt. Din krop har brug for D-vitamin til at normaltfungerende immunforsvar, og den bedste kilde til dette er solen, som naturligvis får udendørs.

  Hvis du ikke får nok sollys (hvilket jo er svært om vinteren med begrænset dagslys og de normale arbejdstider) bør du i den grad overveje et D-vitamin tilskud, til at bidrage til dit immunforsvar.

 4. Kosttilskud. Alle ved at man om vinteren bør tage ekstra kosttilskud. Men samtidigt er “hvilke vitaminer skal jeg tager” et oftere stillet spørgsmål, end hvad du nok tror, fordi de fleste gerne vil have et meget specifikt svar på hvordan de kan booste deres immunforsvar. Så det skal du få!

  Udover D-vitamin er C-vitamin vigtigt at bidrage til immunforsvaret. Selvom det er sæson for citrusfrugter, så skader det aldrig at få lidt ekstra af disse også. Så udover ekstra D-vitamin, kan du overveje lækre og letspiselige C-vitamin vingummier til at supplere.

 5. Motion. Bevægelse og motion er ligeledes essentielle til at bidrage til et velfungerende immunforsvar, da det både bidrager til sundt blodomløb og en stærk krop, men også hjælper med at vedligeholde en sund vægt.

  Dette er vigtigt at påpege, da overvægt netop kan have negativ indvirkning på dit immunforsvar, og gøre det svært for kroppen at bekæmpe eventuelle vira. Så selvom julen er til for alverdens festmåltider, kan du med fordel forsøge enten at få mere bevægelse ind eller spise lidt mindre, for at pleje din krop.

 6. Håndter stress. Som nævnt tidligere, så kan stress også føre til et dårligt immunforsvar. Dette skyldes at stress overbelaster kroppens nervesystemer, og udsender en række signalstoffer i kroppen, som fokuserer på overlevels og fokus, frem for på basale ting som immunforsvaret og sundt fordøjelsessytem.

  Det er derfor ikke mærkeligt, at folk der oplever stress ofte også har en lang række fysisk problemer - det er en naturlig reaktion i kroppen på, hvad der sker. Så forsøg at holde kalenderen så rolig som muligt i den i forvejen travel vintertid!

 7. Influenza vaccine. Og skulle du have et generelt dårligt immunforsvar, ellere tilhøre en risikogruppe, så kan du med fordel tage imod de influenza vacciner der finders, og derigennem booste dit immunforsvar til årets vira.

Der er derfor enormt mange muligheder for, hvad du kan gøre for at booste dit immunforsvar og pleje din krop, uden at du skal ændre på hele din livsstil. Det handler i høj grad om balance og om at lytte til din krop.

Og hvis du skal have et sidste råd med på vejen, så forsøg at undgå at leve “ensidigt”. Lad være at spise det samme til morgenmad, frokost og aftensmad hver eneste dag, og lad være kun at holde dig til en type motion.

Din krop trives med balance og diversitet, og du kan derfor roligt ryste poserne og prøve nye tinge af året rundt. Din krop vil trods alt også have forskellige behov, afhængigt af sæsonerne, for eksempel ekstra næringsstoffer om vinteren.

Så lær at lytte til din krop, leve efter årstiderne og find en balance, der både er god for dit immunforsvar og din krop, og som vigtigst af alt giver dig glæde.

Andre interessante artikler