FRI FRAGT PÅ ALLE ORDRER OVER 499KR*

Strækmærker - Årsager og behandling?

Strækmærker - Årsager og behandling

Det kan være svært at fjerne strækmærker, men den artikel informerer om, hvad strækmærker egentlig er, hvorfor man får det, hvor de forekommer på kroppen, hvad kan en mulig behandling være for at fjerne strækmærker og sidst, men ikke mindst, hvordan forebygger man strækmærker.

Hvad er strækmærker?

hvorfor får man strækmærker

Strækmærker er mærker, der kommer når kroppen har fået store strækninger i huden, fx ved et stort vægttab. Strækmærker fremkommer egentlig ved skader i underhuden; demis er det latinske begreb for det tykkeste lag af hud i kroppen, og huden får strækmærker ved revner af dette lag hud. Når man tager på i vægt udvider huden sig, og når man så taber sig igen vil huden få strækmærker, fordi huden har været underlagt store strækninger. Således kan strækmærker også forekomme for gravide efter de har født, fordi, igen, deres hud var underlagt store strækninger i forbindelse med en graviditet. De opstår som hvide/blåviolette streger i overhuden. Efterhånden får strækmærkerne samme farve som huden.

Hvorfor får man strækmærker?

Som nævnt tidligere får man strækmærker ved for store forstrækninger i huden, fx ved graviditet eller et stort vægttab. Hud er i sin al almindelighed elastisk og kan godt tåle til at blive udstrækket. Men strækmærkerne opstår når huden bliver udstrækket for meget. Strækmærker kan forekomme hos både kvinder og mænd, men de er mest almindelige anerkendt blandt kvinder som følge af graviditet. Som følge af årsagen til strækmærker, kan mærkerne også forekomme i puberteten og blandt bodybuildere, fx huden på samme vis udvider sig, særligt for unge i puberteten der vokser hurtigt.

Hvor fremkommer strækmærker typisk?

Det mest almindelige symptom på et strækmærke er en hvid/brunlig streg i huden, som man ser efter en ændring i vægten. Det kan være efter man med succes har tabt de længe ventede 30 kg, eller hvis man har taget 30 kg på, så vil man højst sandsynlig kunne se en ændring i huden. De kan opstå mange steder på kroppen. De opstår typisk på maven efter graviditet, lår, balder, bryster og/eller hofter. De kan også opstå på over- og underarme, hvis man fx er vægtløfter og har fået en større muskelmasse på armene - så bliver huden også følsom overfor strækmærker.

Behandling af strækmærker

cream for stretch marks

Behandling af strækmærker foregår med hjælp af creme, motion og kost, produkter eller laserbehandling - i værste tilfælde kan det være nødvendigt at få foretaget en laserbehandling af huden. Det er altid vigtigt at spørge sin læge og få vejledning, hvad der er bedst at gøre i forbindelse med sine strækmærker. I nedenstående skema kan du se de forskellige behandlingsmetoder:

Det kan være en god idé at bruge creme mod strækmærker, som går ind og dæmper på udseendet med hensigt på at reducere synligheden af dem. Det er meningen at man almindeligt skal smøre creme på området for strækmærker 2 gange om dagen for at opnå de bedste resultater for huden. Selvom cremer godt kan være effektive, er det vigtigt at man bevarer en sund kost og jævnligt træner og motionerer.

exercise

Det er rigtig vigtigt at vedligeholde ugentlig motion sideløbende med en afbalanceret sund kost, så man vedligeholder sund hud. Dette er for at bevare en sund krop og heraf sund hud. Man plejer at sige, at med en sund krop som følge af en sund og afbalanceret kost, motion og gode vaner såsom ikke at ryge, kan få en god livsstil og resultatet bliver også sund hud. WeightWorld støtter fuldt ud op omkring dette, og vi anbefaler altid vores kunder at have en afbalanceret, varieret kost samt motionere og træne ved siden af at de spiser.

collagen

Huden består af mange bestanddele. En af de mest vigtige er kollagen. Dette er på grund af, at hudcellerne danner kollagen og er dermed med til at holde hudens bindevæv sammen. Efterhånden som man bliver ældre, formindsker produktionen af kollagen i kroppen som er årsagen til, at man får rynker. Derfor er det vigtigt at indtage kollagen på daglig basis, så man vedligeholder denne produktion. Kollagen hjælper med at vedligeholde en sund bindevæv i kroppen, herunder huden, knogler, led, sener, muskler og brusk.

laser treatment

I værste tilfælde af strækmærker kan man også få foretaget en laserbehandling hos en speciallæge. Denne laserbehandling går ind og forebygger hudens struktur, fordi laseren går ind og fjerne det øverste lag af huden og kan dermed hjælpe med at fjerne rynker og andre udjævninger i huden. Det er svært at sige, hvad der umiddelbart anbefales, så det er altid godt at tale med egen læge.

Forebyggelse af strækmærker

Der er mange måder man kan forebygge strækmærker. Det er vigtigt at pointere at langt størstedelen af produkterne derude hjælper på at reducere synligheden af strækmærker og kan i gode tilfælde godt gå hen og blive nærmest usynlige på kroppens udseende. Som tidligere nævnt i denne artikel, anbefales collagen piller eller collagen pulver for at fortsat have produktion af kollagen i kroppen og på den måde få en sund krop. Det er en rigtig god idé, såfremt man har strækmærker på kroppen og de også er synlige, når man kigger sig i spejlet, at kontakte sin læge og så kan man få ekspertvejledning om, hvad man burde gøre. Det er sandsynligt at lægen siger, at du burde købe en creme med D-vitamin, købe produkter der indeholder collagen, lotion med aloe vera, en creme med olivenolie eller - i værste tilfælde - blive henvist til en speciallæge og få foretaget en laserbehandling. Det kan klart anbefales for at opnå de bedste resultater, at man gøre mere end 1 ting, fx at man her ikke kun køber et produkt for at reducere synligheden af strækmærker. Afslutningsvis er der mange muligheder at gøre brug af for at komme af med strækmærker, og det er altid en god idé at spørge egen læge først for professionel rådgivning.

Del med