FRI FRAGT PÅ ALLE ORDRER OVER 499KR*

Immunsystem

Ny veganer? – de bedste tips til at komme i gang

Flere og flere vælger at blive veganer, fordi der er enorme fordele forbundet med det, både sundhedsmæssigt og for miljøet. Når vi omtaler veganere i dagligdagen, vil de fleste oftest tænke på individer, der spiser vegansk. Men for mange handler det at være veganer om en holistisk livsstil, hvor de bevidst undgår at købe noget der enten er produceret med animalske produkter eller har været testet på dyr, så derfor også indebærer f.eks. cremer, sæber og tøj.

For mange lyder det uoverskueligt at ændre livsstil så drastisk, og denne “uoverskuelige barriere” er oftest hvad der holder dem tilbage fra at være nysgerrig og prøve det af. Det er heldigvis langt lettere end du tror, og du kan sagtens bare starte med at afprøve en vegansk diæt eller med at købe produkter, der ikke er testet på dyr, og finde frem til netop det, der virker for dig, og passer ind med dine visioner for dit liv. Vi har gjort det hele lidt nemmere og samlet de bedste tips og tricks til at lykkes med en vegansk diæt, så læn dig tilbage, læs med og lær mere om fordelene og hvordan du let kan starte rejsen mod at være veganer.

Hvorfor blive veganer?

Flere og flere vælger en vegansk diæt, eller en alternativ diæt, der ligeledes undgår en række animalske produkter. I dag er det ikke blot et spørgsmål om allergier, at flere og flere undgår blandt andet mejeriprodukter, eller et spørgsmål om ikke at have råd til at købe kød. Selvom enormt mange har levet som vegetarer eller veganere i flere årtier, er mængden af mennesker der følger denne livsstil særligt eksponentielt stigende i dag, fordi flere og flere promoverer vegansk mad på sociale medier og fordi det bliver mere tilgængeligt at købe.

Det er dog stadig de samme begrundelser folk forklarer deres valg med i dag, som for mange år siden. Blandt de hyppigst angivne årsager til at være veganer finder du dyr, miljø og sundhedsfordele – noget, som de fleste følger med i politisk og som fylder mere og mere i alles hverdag. Hvad end årsagen er til at du vælger en vegansk livsstil, så er listen af sundhedsfordele lang! For blot at nævne et par fordele ved en afbalanceret vegansk diæt:

 • Større indtag af frugt og grøntsager, hvilket bidrager til en bred variation af næringsstoffer og essentielle vitaminer og mineraler, der ikke blot kan bidrage til et boost i humøret, men også i høj grad kan bidrage til en sund og stærk krop

 • Større indtag af naturlige og ikke-animalske fedtstoffer, som kan bidrage til at undgå forhøjet kolesteroltal og dermed bidrage til at mindske risikoen for helbredsproblemer forbundet med for meget usundt fedt i kroppen, såsom diabetes, forhøjet blodtryk og hjerteproblemer

 • Større indtag af fuldkornsprodukter, der i høj grad kan bidrage til bedre fordøjelse og flere fibre for kroppen

 • Højere indtag af anti-inflammatoriske fødevarer, der både kan bidrage til at forebygge sygdomme, lindre eksisterende sygdomme og bidrage til et stærkere immunforsvar, for eksempel kan en vegansk livsstil hjælpe med at lindre smerter forbundet med gigt

 • Mindre miljøbelastning fra dine fødevarer, da det kræver mindre at producere plantebaserede produkter, og selvfølgelig fordi en vegansk diæt ikke indeholder animalske produkter, vil du ikke længere bidrage til denne industri eller proces

Fordi du bliver veganer behøver du ikke gå glip af mad du godt kan lide - der vil altid være et alternativ, der minder om eller smage meget som, hvad du tidligere spiste

Gør det nemmere for dig selv - tag vegansk kosttilskud

Det lyder derfor nærmest magisk at blive veganer, og som et sundt valg der ikke kan gå galt. Dette er dog ikke helt korrekt. Først og fremmest kan det være svært fra den ene dag til den anden at gå fra at spise alt til at være veganer, hvilket også kan været et chok for din krop, og dernæst skal du være opmærksom på, at der er næringsstoffer i animalske produkter, du er nødt til at få på en anden måde nu. For at hjælpe dig til let og sikkert at starte din rejse som veganer, har du her en tjekliste at følge for pleje dit velvære:

 • Vælg din motivation: du vil have væsentligt større succes med din veganske diæt, hvis du ved præcis hvorfor du gør det. Brug derfor tid på at mærke efter og reflekterer over, hvorfor du vil være veganer, og hvorvidt det er en livsstil der kun omhandler din kost eller også strækker sig til dine hudplejeprodukter og dit tøj.

 • En madplan: det kan være en enorm hjælp, særligt i starten, hvis du følger en madplan. Der findes utallige madplaner på internettet, du kan prøve af, både for at afprøve nye veganske opskrifter, men også for at gøre det nemmere for dig at planlægge ugen, købe ind og spise varieret i løbet af ugen.

 • Spis nok: vær ikke bange for at spise store portioner, når du begynder at spise vegansk. Grøntsager fylder mere på tallerkenen og der skal mere til for at få samme mæthedsfornemmelse som ved at spise en bøf med pomfritter. En allerede sammensat madplan kan ligeledes hjælpe dig her, så du får både nok at spise og af de rette næringsstoffer, selvom portionerne kan virke enorme i begyndelsen.

 • Vegansk kosttilskud: særligt i starten er det ideelt at tage kosttilskud, for at sikre at du får alle de nødvendige næringsstoffer og plejer din krop i mens den vender sig til de nye rutiner. Prøv for eksempel en vegansk multivitamin, der indeholder alt hvad din krop har brug for, og er særligt sammensat med henblik på, hvad du ikke længere får i store mængder i din kost. Dette er samtidigt en let og billig måde at bidrage til dit helbred, så du ikke behøver at blive bekymret, hvis du en dag ikke får netop det din madplan siger.

 • Find inspiration online og vær nysgerrig: særligt for nye veganere kan det være svært at finde på nye opskrifter og alternativer til madvarer, og derfor kan du med fordel følge veganere på sociale medier eller tilmelde dig veganske måltidskasse. På denne måde kan du både gøre det nemmere for dig selv at få afbalancerede og lækre måltider, og samtidigt også finde ”din hylde” – om end det er veganske pastaretter, karry retter eller andre alternativer, så vil du med sikkerhed finde dine favoritter med lidt inspiration. Det kræver blot at du tør være nysgerrig og prøve ting af, og før du ved det, har du uendelige muligheder at vælge imellem til alle måltider og anledninger!

 • Uddan dig: og selvfølgelig bør du søge den nødvendige viden for at sikre den rette kost for netop dig. Der findes utallige artikler, både gode og dårlige, om hvordan du sikrer en sund og balanceret vegansk diæt, hvilke fødevarer der indeholder hvad, og det er derfor vigtigt at du bruger tid på at læse dem kritisk. Det kan derfor også være en god idé at tage en snak med en professional, for at få deres input både generelt men også særligt for dig, hvis du har nogle helbredsudfordringer særligt at tage højde for
 • .
 • Vær tålmodig: at omlægge hele din kost er en stor omvæltning, og der vil være udfordringer, svære dage og du vil komme til at spise animalske produkter. Dette er uanset om det er et et bevidst eller ubevidst valg, men alle og enhver kommer til at indtage noget animals. Så vær tålmodig og forstående overfor dig selv, og husk på at du gør dit bedste og at dit bedste altid er godt nok
 • .

Der findes med sikkerhed en vegansk udgave af din livret, som du kan have sjov med at lave i køkkenet, så på med forklædet og vær kreativ

Hvad betyder det ellers at være veganer?

At være veganer er dog ikke nødvendigvis kun et spørgsmål om madvaner, som tidligere nævnt. For mange veganere er det en holistisk livsstil, hvor de aktivt vælger produkter fra, der på den ene eller anden måde involverer dyr. Derfor vil du ofte se at veganere ikke køber læder sko, bevidst vælger skønhedsprodukter og hudplejeprodukter, der ikke er testet på dyr og altid søger at holde sig opdateret om hvad de køber, ved at tjekke hvad det er produceret af og hvordan det er blevet produceret.

Netop denne holistiske tilgange til veganisme er en stor omvæltning, da det hurtigt kan betyde udskiftning af garderoben, plejeprodukter og husholdningsprodukter, endda også møbler! Men lad endelig ikke dette stå i vejen for at have en vegansk livsstil, som der passer dig bedst. Det er en rejse og det er helt OK at starte ud med små ændringer, afprøve forskellige veganske produkter og finde frem til, hvad der virker for dig, før du træffer en endelig beslutning. Ligeledes kan du være i en situation, hvor du er nødsaget til at vælge et produkt, der ikke er vegansk, men som er essentielt for dit velvære eller din sundhed, på den ene eller anden måde, og det er helt okay.

Det er også derfor at fokusset på “veganere” ofte er på deres kostplan og hvad de spiser, fordi det både er den mest synlige forandring, og samtidigt også den forandring i livsstil, der oftest er afgørende for om resten af ens liv omlægges. Heldigvis er det svært at komme galt afsted med en vegansk livsstil, og der er altid hjælp at hente, hvad end dit spørgsmål måtte være. Der er derfor ingen grund til at vente ”til mandag” med at prøve den veganske livsstil af. Bestil dit veganske kosttilskud i dag, afprøve en vegansk måltidskasse og find en madplan på internettet, og du er godt udrustet til dit nye eventyr!

Andre interessante artikler