FRI FRAGT PÅ ALLE ORDRER OVER 499KR*

Kollagen

Vegansk kollagen - hvad er det?

Kollagen bliver af mange næsten omtalt som et mirakelmiddel - ikke bare fordi det udgør størstedelen af proteinen i din krop og derfor afgørende for dit velvære, men også fordi det i høj grad er kendt for at være en skønhedsprodukt, der bidrager til ungdommelig og glødende hud.

Evig ungdom - eller et ønske om at se godt ud og have en sund krop - er noget vi alle jager på forskellig vis med træning, kost, skønhedssøvn og diverse behandlinger af hud, hår og negle, og det er noget der er opnåeligt med kollagen.

Netop fordi det er et protein findes det særligt i kød og fisk, og er noget de fleste automatisk spiser hver dag. Men hvad hvis du er veganer, vegetar eller bare ikke spiser særlig meget animalsk mad? Skal du bare acceptere at få rynker og kedelig hud, fordi du ikke vil spise oksekød eller laks, eller tage kollagen tilskud baseret på animalske produkter?

Nej! Du behøver hverken at gå på kompromis med din kost eller at lade aldringsprocessen tage over. I dag er der et væld af veganske kollagen tilskud, så du fortsat kan pleje din krop og holde aldringsprocessen i skak.

Hvad er kollagen?

Kollagen er et protein, som du finder i store dele af kroppen (og i dyr og planter). Kollagen findes i vores hud, hår og negle, og i vores knogler og led, og der er derfor essentielt for kroppen. Faktisk udgør det op mod ? af alle proteiner i kroppen.

Det kaldes for et strukturelt protein, hvilket betyder at det bidrager til at holde vores kroppe holdbare og stærke - alt fra smidige led og elastisk hud til stærke knogler.

Vores krop producerer selv kollagen, så vi ikke behøver at være enormt fikserede på at indtage det i vores kost, som vi er nødt til med andre næringsstoffer. Desværre falder denne produktion med tiden, og derfor skal du med alderen fokusere på at få kollagen i gennem din kost og med hjælp fra kollagen kosttilskud.

Du vil kunne se og mærke på kroppen når produktionen af kollagen begynder at falde - det er nemlig her at aldringen begynder at kunne ses og mærkes.

Dine led vil ikke føles så smidige, som du nok hare været vant til - du vil begynde at få små rynker i huden og den vil begynde at miste sin glød - dine negle vil blive mindre stærke, og du vil egentlige bare begynde at mærke alderdommen snige sig ind på dig.

Som tommelfingerregel bør du begynde at holde øje med dit indtage af kollagen igennem din kost eller at tage kollagentilskud når du runder 25 år, da det er omkring den alder at kollagenproduktionen i din egen krop begynder at falde.

Så hvordan får du mere kollagen i din kost? Fordi kollagen er et protein, der er essentielle for funktionen og opretholdelsen af en krop, så er der mange muligheder for, hvor du kan få din kollagen fra:

 • Kød, særligt oksekød og kylling

 • Fisk, i omega-3 fedtsyrerne fra for eksempel laks

 • Gelatine, som er 90% kollagen

 • En række frugter og grøntsager: særligt røde frugter og grøntsage, eksotiske frugter, nødder, og fødevarer der er rige på svovlforbindelser (for eksempel tofu, oliven, bananer og hvidløg)

Det er derfor ikke svært at få kollagen igennem din kost, selv som veganer, men det er derimod særligt ideelt for veganere at tage et vegansk kosttilskud, for at få nok til at opretholde smidig hud, smidige led og en stærk krop.

Der findes et utal af gode og sunde kilder til at øge kollagen niveauet i din krop

Sådan får du kollagen som veganer

Som veganer kan det derfor være besværligt at få rigeligt af det igennem din kost, netop fordi de største og bedste kilder til kollagen er animalske.

Men hvad betyder det så for vegansk kollagen? Hvad er det, hvis ikke det er baseret på animalske produkter, og hvordan er det produceret?

Vegansk kollagen er derfor fremstillet baseret på ikke animalske-produkter, og vil derfor være anderledes fra andre kollagen tilskud og derfor er det ikke reelt kollagen. Det er dog sammensat af netop de næringsstoffer, som er vigtige til at booste de processer og organer i kroppen, som er afhængige af kollagen, og til at booste kollagenproduktionen.

Dette er blandt andet biotin, C-vitamin, hyaluronsyre, resveratrol og zink, som alle vil bidrage med den samme effekt og til at opretholde det naturlige kollagen niveau i kroppen.

Du behøver derfor ikke som veganer at mangle kollagen, gå på kompromis med sundheden af dine knogler, led og hud, eller at forsøge at spise dig til mængden igennem nødder og grøntsager - du kan roligt og trygt ty til et vegansk tilskud, og opnå samme fordele og samme velvære som alle andre.

Der findes i dag utallige alternativer til veganere, så du ikke skal gå på kompromis med din sundhed og dit velvære

Derfor skal du tage kollagen

Vi kan tydeligvis ikke understrege nok, hvor vigtig kollagen er for dig og for din krop, og derfor har vi sammensat en oversigt over, hvordan kollagen bidrager til en sund krop.

 1. Kollagen bidrager til sund og stærk hud. Dette er blandt de mest nævnte årsager til at tage kollagen tilskud - for at booste smidigheden, gløden og styrken af din hud, så du kan minimerer rynkerne og den kedelige hud, man ofte får med alderen.

 2. Kollagen kan bidrage til stærkt hår, tænder og negle. Præcis som med huden, så er kollagen ideelt til at bidrage til sundt hår, stærke tænder og sunde negle. Så hvis du oplever at dine negle let knækker eller at du har kedeligt tørt hår, så kan du med fordel prøve at indtage mere kollagen.

 3. Kollagen fremmer elasticitet og sunde led. Dette er vigtigt for at du har din bevægelighed og for at du kan komme omkring uden smerter og uden problemer. Ømme eller stive led, problemer med bindevæv eller sener kan være et tegn på at du bør indtage mere kollagen, for at bidrage til at de har nok proteiner til rådighed.

 4. Kollagen opretholder og fremmer vækst af brusk. Kort sagt betyder det er kollagen bidrager til at opretholde og reparere brusk og derigennem også minimerer inflammation i brusk og led.

  Dette er særligt vigtigt, fordi brusken er med til at beskytte knoglerne mod gnidningerne og slid fra hinanden, det bidrager til sunde led og til sunde ligamenter - og derfor vigtigt for at du kan have en aktiv livsstil.

 5. Kollagen opretholder stærke knogler. Du begynder nok at se mønstret, for kollagen er med til at opretholde og styrke dine knogler, så de ikke så let brækker, når du bevæger dig omkring og dyrker sport.

 6. Kollagen opretholder og kan bidrage til muskelmasse. Denne har vi ikke tidligere nævnt, men hvis du kan lide at være i bevægelse og gerne vil løfte tunge vægte, så er her undskyldningen for at tage ekstra kollagen.

  Dette skyldes at kollagen er essentielt til at danne og opretholde muskelvævet, og derfor ideelt til at opretholde muskler og samtidigt også bidrage til at du kan øge din muskelmasse.

 7. Kollagen kan bidrage til sunde tarme. Du læste rigtigt nok. Kollagen kan bidrage til sunde tarme, fordi der i kollagen vil være aminosyrer, som kan bidrage til at nedbryde, hvad du har spist, så du kan optage næringsstoffer og derigennem en sund og stærk krop.

 8. Kollagen kan bidrage til højere energiniveau. Kan vi nu blive ved - er der virkeligt så mange fordele? Ja det er der, og et højere energiniveau er endnu en af dem. Dette hænger sammen med at det kan bidrage til sundere tarme og til at nedbryde og optage næringsstoffer.

Der er således kun gode grunde til at få mere kollagen i din kost - og derfor ingen grunde til ikke at tage det som tilskud, særligt som veganer!

Andre interessante artikler