FRI FRAGT PÅ ALLE ORDRER OVER 499KR*
keto diæt til begyndere

Stofskifte Boostere

Keto diæt: En keto-guide til begyndere

Der er mange slankekure og diæter, der lover resultater, når man gerne vil tabe sig. LCHF, paleo-kur, Atkins, Dukan-kuren er alle slankekure, der lover gode resultater i forbindelse med vægttab. Et lidt nyere fænomen inden for vægttab er keto diæten. Men hvad er keto egentlig, og hvordan kan en ketokur hjælpe dig med at opfylde dine drømme om et sundere liv? Og hvilke næringsstoffer er vigtige at tage under denne diæt, og er et kosttilskud nødvendigt?

Hvad er keto-diæt?

Keto-diæten har mange af de samme grundprincipper, som man finder i andre populære slankekure som Dukan, Atkins og LCHF, der ligeledes fokuserer på at begrænse indtaget af kulhydrater.

Under en ketokur bør man derfor spise få kulhydrater og mere fedt for at mindske indtag af stivelse og sukker, hvilket er ideelt i forbindelse med vægttab, ydeevne og generel sundhed. Selvom det kan virke lidt selvmodsigende, at man kan forbedre sit generelle velvære og tabe sig ved at spise mere fedt, ligger der faktisk en god fysiologisk forklaring bag den logik.

I ketose begynder kroppen at forbrænde fedt for at få energi, hvilket er ideelt til vægttab.

For normalt vil kroppen nemlig omdanne kulhydrater fra kosten til energi. Men eftersom man under en keto-diæt begrænser sit kulhydratindtag til et absolut minimum, er kroppen nødt til at finde alternative energikilder at forbrænde. Når kroppen ikke længere har nok kulhydrater til at omdanne til energi, begynder den derfor at forbrænde fedt i stedet som en ny energikilde: Det er også det stadie, at kroppen er i ketose-tilstand.

Hvad sker der, når kroppen går i ketose?

Hvis kroppen forbrænder fedt i stedet for kulhydrater, som er målet under en ketokur, kommer kroppen i ketose. Det er en metabolisk tilstand, man tvinger kroppen i, når den ikke kan få nok energi fra kulhydrater, som er dens normale energikilde.

Kroppen skal vænne sig til denne omstilling, hvor den forbrænder fedt i stedet for kulhydrater. Men efter en tilvænningsperiode begynder den også at udnytte kroppens fedtdepoter til energi, hvilket fører til vægttab.

Kroppen går ikke i ketose lige med det samme, man begynder på en keto-diæt, da den skal omstille sig til ikke at bruge kulhydrater som energi. Derfor er det også meget normalt, at man i denne tilvænningsproces kan opleve en udpræget træthed tørst, nedsat appetit og hovedpine.

Men der er heldigvis lys for enden af tunnelen, og det er bare med at klø på. For efter 2-7 dage med konsekvent at følge en keto-madplan begynder kroppen at gå i ketose, og trætheds-symptomerne samt hovedpinen bør forsvinde helt automatisk af sig selv.

Hvad kan jeg spise på keto-diæt?

Sammensætningen af de føde- og drikkevarer, du indtager på daglig basis, er den vigtigste forudsætning for, at du kommer i mål med dit vægttab under en keto-diæt. Selvom keto-kuren fokuserer meget på at indtage store mængder fedt, er det dømt til at gå galt, hvis du bare begynder at drikke piskefløde direkte fra kartonen eller spiser bacon morgen, middag og aften.

Det er ikke et sundt valg, og er bare med til at bygge et fundament for en usund livsstil. Kosten bør i stedet være varieret, sund og fyldt med madvarer uden unødvendige tilsætningsstoffer, og som ikke er alt for forarbejdede. Netop derfor anbefales det, at din kost under en ketokur består af sunde, gode fødevarer som:

 • Nødder
 • Fisk og skaldyr
 • Planteolier
 • Grøntsager
 • Fjerkræ
 • Æg
 • Ost

Selvom man kan få gode resultater med en keto-diæt, betyder det også, at man er nødt til at fravælge flere fødevarer, som kan forhindre, at kroppen kommer i ketose. Det er blandt andet:

 • Pasta
 • Ris
 • Kartofler
 • Brød (både hvidt og rugbrød)
 • Kornprodukter
 • Frugt
 • Sukkerholdige fødevarer
 • Alkohol

Under en keto-diæt bør man begrænse sit indtag af kulhydrater til et minimum samt spise mere fedt, og her er bacon og avocado blandt andet to gode alternativer.

Keto - en slankekur eller livsstil?

Man kan bruge keto-diæten som en kortvarig slankekur, hvis man gerne vil tabe de overflødige kilo, eller mere som en livsstil, hvor man gennem en livsstilsændring kan få et varigt vægttab. Derudover er der flere fordele med en keto-diæt, blandt andet mindre sukkertrang, bedre søvn, bedre fordøjelse, et mere stabilt energiniveau i løbet af dagen, mindre inflammation i kroppen på grund af mindre indtag af sukker, raffinerede kulhydrater samt øget mentalt og fysisk overskud, hvis man følger en kostplan stort set uden kulhydrater

Kosttilskud under en ketokur

Med store kostændringer er der også en overhængende risiko for, at man ikke får de nødvendige mineraler, vitaminer og næringsstoffer gennem kosten. Netop det kan være svært at få afdækket helt, hvis det er første gang, at man kaster sig ud i at prøve en keto-diæt – enten som en kortvarig slankekur eller permanent livsstilsændring.

Med det i tankerne kan det være en god idé at supplere keto-diæten med et eller flere kosttilskud, der kan give dig et skub i den rigtige retning mod et sundere liv.

1. Magnesium

Mineralet magnesium har en betydning for din energi, blodsukker og immunforsvar. Men under en keto-diæt kan det være svært at få dækket sit magnesium-behov på grund af den strikse madplan. Derfor kan det være en god idé at supplere med et dagligt indtag af magnesium ved at tage 1 kapsel Magnesiumcitrat for at reducere forekomsten af muskelkramper og søvnproblemer, der er normalt, når man er ved at vænne sig til en keto-diæt.

2. MCT-olie

MCT er en forkortelse af mellemkædede fedtsyrer, som man blandt andet finder i kokosolie. MCT-olie optages i modsætning til almindelige fedtsyrer hurtigt af kroppen, som herefter omdanner MCT til ketoner, der giver et hurtigt energitilskud, som man kender det, hvis man spiser kulhydrater. Eftersom man under en keto-diæt begrænser sit kulhydratindtag til et absolut minimum for at forbrænde fedt, kan du med fordel tage et tilskud MCT-olie for at give dig selv de bedste forudsætninger for at få et normalt energiniveau.

3. Probiotika

Et normalt problem under tilvænningsperioden er, at maven skal vænne sig til at fordøje den fede mad, som man indtager under en keto-diæt. Derfor kan du med et kosttilskud med Probiotika, som kan hjælpe med at nedbryde proteiner og fedt, give dig selv de bedste forudsætninger for en god fordøjelse samt reducere risikoen for oppustet mave, diarre og dårlig mave generelt.

4. Et komple(ks)t Keto-kosttilskud

For at imødekomme den mineral- og vitaminmangel, du potentielt kan opleve under en keto-kur, kan du overveje at et komplet keto-kosttilskud i form af Keto Complex. Tilskuddet indeholder D3-, B6 og B12-vitaminer, krom, magnesium, zink og hindbærketoner samt flere andre mineraler og enzymer, der kan give dig en naturlig støtte til et normalt energiniveau.

Er keto diæt for alle?

Overordet set er keto for alle, hvis du sammensætter din diæt rigtigt efter dine personlige behov. For kun på den måde kan keto være en sund livsstil/diæt, og grundet keto-diætens store indtag af især fedtstoffer er det vigtigt, at du rådfører med en diætist, før du kaster dig ud i en keto-kur, hvis du er diabetiker, blodtrykspatient, der tager blodtrykssænkende medicin, er gravid eller ammer.

Andre interessante artikler