Fodboldfest med stigende rabat indtil de danske drenge vinder (eller ryger ud af turneringen) - gælder fra den 14/6*

D-vitamin

10 symptomer på D-vitaminmangel - og sådan får du mere energi til foråret

Var du klar over, at knap hver femte dansker, der ikke tager vitamintilskud, lider af D-vitaminmangel om foråret?

Det viser en undersøgelse fra Kræftens Bekæmpelse, og det er blandt andet også derfor, at Fødevarestyrelsen anbefaler, at alle voksne og børn fra 4 år bør tage et kosttilskud med D-vitamin i vinterhalvåret fra oktober til april.

Faktisk er mangel på D-vitamin en af mest udbredte mangelsygdomme i Danmark, da kroppen selv producerer D-vitamin ved soleksponering. Men på grund af det mørke og kolde vinterhalvår bliver man ikke eksponeret for solstråler, og man er derfor i overhængende risiko for at komme til at mangle vitaminet.

Symptomerne kan være mange, og ofte forbinder man dem ikke med mangel på vitaminer, i dette tilfælde vitamin D. Netop derfor tænkte vi, at vi i denne artikel ville fortælle nærmere om hvilke gener der kan skyldes mangel på "solskinsvitaminet".

Vitamin D

Hvilke symptomer er der på D-vitaminmangel?

Mangel på D-vitamin kan komme til udtryk på mange forskellige måder, og her nedenfor kan du finde 10 af de mest almindelige gener, som du kan opleve ved vitaminmangel i løbet af vinter og forår.

1. Du er ofte syg

Forskning viser, at D-vitamin er vigtigt for, at dit immunforsvar fungerer optimalt. Derfor kan det være et symptom på D-vitaminmangel, hvis du ofte rager en ny vira eller infektioner til dig.

2. Ondt i lænd og ryg

Værker det uforklarligt i ryg eller lænd, uden du har trænet, løftet tungt eller har din menstruation? Det kan være et symptom på mangel på D-vitamin. Underskud af det vigtige vitamin kan nemlig føre til trætte og svage muskler, som kan resultere i både lænde- og rygsmerter.

3. Konstant træt og udmattet

Mangel på forskellige vitaminer kan føre til udmattelse og træthed, hvilket også gør sig gældende for vitamin D. Selvom det er helt normalt at være træt og udmattet fra tid til anden, bør du overveje at tage mere af vitaminet, hvis du over en længere periode føler, at det hele virker uoverskeligt rent energimæssigt. Forskning viser nemlig, at der er en sammenhæng mellem D-vitaminmangel, ekstrem træthed og dårlig søvn.

4. Sår har problemer med at hele

Har du et sår, der ikke helt vil hele? Det kan være tegn på, at du mangler vitamin D i kroppen, da flere undersøgelser indikerer, at sår heler bedre, hvis man tager et dagligt kosttilskud af vitaminet.

5. Gør ondt ‘inde i knoglerne'

D-vitamin er vigtigt for, at din krop kan optage clacium fra tarmen, og er dermed essentielt til at vedligeholde dine knogler. Derfor man mangel på vitaminet føre til, at man får symptomer, der mindre om vokseværk, det vil sige ondt 'inde' i knoglerne, også selvom man er voksen.

6. Uforklarligt hårtab

Selvom det ikke er et af de absolut vigtigste vitaminer til håret, kan mangel på vitamin D også føre til hårtab eller en fortynding af håret. Det skyldes, at vitaminet er afgørende for at have en sund hovedbund, så nyt hår kan vokse ud og gammelt hår ‘hænge’ fast.

7. Humørsvingninger

Mangel på D-vitamin kan også føre til voldsomme humørsvingninger, nedtrykthed og vinterdepression. Undersøgelser har nemlig vist en sammenhæng mellem depression og mangel på vitaminet. Så hvis du føler dig lidt nedtrykt om vinteren eller til foråret, skyldes det måske ikke kun manglen på lys men også, at du mangler dette essentielle vitamin.

8. Hukommelsen svigter

‘Solskinsvitaminet’ kan ifølge undersøgelser beskytte de områder af hjernen, som er koblet til hukommelsen. Derfor kan det også skyldes mangel på vitaminet, hvis du oplever kognitive problemer som dårlig hukommelse.

9. Du har ofte hovedpine

Mangel på D-vitamin kan ligeledes føre til kronisk hovedpine. Her er der ikke tale om migræne, men en form for ondt i hovedet, der føles som et låg omkring hovedet, der strammer. Et finsk forskerhold har påvist i en undersøgelse, at denne form for hovedpine er værst i vintermånederne, hvor man som bekendt ikke får nok af solstrålevitaminet. De deltagere i studiet, som døjede med kronisk eller hyppig hovedpine, led typisk af D-vitaminmangel.

10. Du føler dig svag

Vitaminet er vigtigt for, at dine muskler fungerer normalt. Derfor kan et tegn mangelsygdom også være, at dine muskler er trætte og tunge. Faktisk kan det i svære tilfælde være tungt bare at løfte armene eller gå en tur.

Vitamin D

Hvorfor er D-vitamin vigtigt?

D-vitamin er et fedtopløseligt vitamin, som eksperter ofte kalder et hormon, da det har hormonliglende egenskaber. I modsætning til mange andre vitaminer stammer det ikke primært fra kosten, da din krop selv kan producere D-vitamin ved soleksponering. Det er også en af grundene til, at vitaminet ofte kaldes "solstrålevitaminet".

Vitaminet har en vigtigt betyding for flere aspekter af din sundhed, og er især essentielt for koppens optagelse og omsætning af kalk, der bidager til at vedligeholde normale knogler og muskler.

Men det er faktisk ikke det eneste, som D-vitamin hjælper med, da videnskaben ligeledes viser, at mangel på dette vitamin kan medvirke til udviklingen af bl.a. hjerte-kar-sygdomme, forhøjet blodtryk, infektioner, flere kræftformer, type-1 sukkersyge, sklerose og ledgigt.

Det er endnu uvist, hvor meget D-vitamin betyder i sig selv for udviklingen af disse sygdomme, eller om et underskud af vitaminet afspeljer en generel usund livsstil og dertilhørende øget risiko for at udvikle disse sygdomme.

Man ved dog fra videnskaben, at personer med for lave niveauer af D-vitamin i kroppen hyppigere får influenza og forkølelser. Det er også en af årsagerne til, at man fra Fødevarestyrelsens side anbefaler, at danskere tager en vitaminpille med D-vitamin i vintermånederne, da det kan reducere risikoen for influenza og infektionssygdomme betragteligt.

Derudover kan et for lavt niveau af vitaminet også føre til udmattelse, træthed, hovedpine, dårlig hukommelse samt svage og trætte muskler

Boost dit immunforsvar med D-vitamin

Eftersom Fødevarestyrelsen anbefaler alle voksne danskere at tage et D-vitamin-tilskud i de kolde vintermåneder for at undgå at komme til at mangle vitaminet, har vi flere forskellige produkter i vores sortiment, der kan hjælpe dig med at få en daglig dosis af vitaminet, uanset om det er vinter, forår eller sommer.

Her nedenfor har vi udvalgt de 5 mest populære vitamin D-tilskud, som kan give dit immunforsvar det boost, som det har brug for, og som ligeledes kan hjælpe dig med at vedligeholde både muskler og knogler.

1. Liposomal D3- + K2-vitamin dråber

Liposomal D-dråber med K2-vitamin indeholder det højtoptagelige D-vitamin liposomal, og er specielt formuleret til at vedligeholde dine knogler, led, muskler og immunforsvar. D-dråber er et praktisk og velsmagende alternativ til almindelige vitaminpiller.

Med WeightWorlds D-dråber får du en høj dagsdosis på hele 2000IU D3-vitamin samt 75mcg K2-vitamin, der ligesom vitamin D bidrager til at vedligeholde normale knogler samt optimerer abosorberingen af calcium.

2. D3-vitamin-tabletter 4000IU

Vitaminpiller med D-vitamin er stadig danskernes foretrukne, når det kommer til at få dækket sit daglige behov for dette vitamin, der er essentielt for, at knogler, muskler og immunforsvar fungerer optimalt. Her hos WeightWorld kan du vores købe D-vitaminpiller med en dagsdosis på 100mcg, som er mere end rigeligt til at få dækket dit daglige behov. Og har vi forresten nævnt, at vi giver 100% tilfredshedsgaranti på alle vores egne produkter?

3. Vitamin D3 + K2 Tabletter

Få dækket dit behov for både vitamin D3 og vitamin K2 ved at tage D3-vitamin + K2-tabletter fra Weightworld, der giver dig en dagsdosis på 4000IU D3 og 100mcg K2. Disse tabletter er i miniformat, og er dermed lette at sluge, og bidrager til at vedligeholde alt fra dit immunforsvar til knogler, led og muskler.

4. D3-vitamin tyggetabletter til børn

Børn kan også komme til at lide af mangel på vitamin D, og Fødevarestyrelsen anbefaler, at børn fra 4 år tager et tilskud i vinterhalvåret for at få dækket deres behov. Det kan du gøre ved at give dem D3-vitamin tyggetabletter, der giver en dagsdosis på 1000IU, og som smager lækkert af hindbær.

5. D3-vitamin gummies til børn

Hvis du ikke kan få dine børn til at tage vitaminpiller, kan du overveje vitamin-gummies med D-vitamin fra maxmedix. Disse lækre gummies smager af appelsin, og bidrager til normal vækst og udviklng af knogler hos børn, og bidrager ligeledes til immunforsvarets normale funktion.

Hvordan kan man få mere D-vitamin naturligt?

Udover at tage vitaminpiller, D-dråber eller andre kosttilskud med D-vitamin, er der også andet, som du selv kan gøre for at booste kroppens produktion af det vigtige vitamin.

Få mere sol og lys: Hele 80% af den D-vitamin, som kroppen får, stammer fra solen. Det er svært at få nok af vitaminet i det kolde danske vinterhalvår, og derfor er det vigtigt, at du opbygger et lager i løbet af forår og sommeren. Men glem ikke at passe på din hud og følg anbefalingerne omkring solcreme, og at du ikke skal opholde dig direkte i solen ved middagstid om sommeren.

Andre interessante artikler