FRI FRAGT PÅ ALLE ORDRER OVER 499KR*

Kaffe eller te: Hvad er bedst for mig?

En populær tro, er at grøn te er sundt, mens en kop kaffe ikke er så godt. Men det er en fejl. Mange undersøgelse tyder på, at både grøn te og kaffe er sundt for dig, fordi de begge er fyldte med antioxidanter.

Antioxidanter?

Antioxidanter er fytokemikalier som findes i vegetabilske fødevarer. I vores kroppe, er antioxidanter det er beskytter det sunde væv fra "oxidanter", også kaldet frie radikaler. Over tid kan frie radikaler skade celler og forårsage sygdom. Dette sker da frie radikaler er meget kemisk ustabile, og vil derfor gerne indgå i en reaktion med andre forskellige stoffer for at stabilisere sig igen. Der findes forskellige årsager som kan øge dannelsen af frie radikaler. Dette er blandt andet luftforurening, rygning, for meget sollys, og psykisk stress. Den øgede dannelse af frie radikaler, kan beskadige cellemembraner og i værste tilfælde organer. Antioxidanter beskytter os, og angriber de dårligdomme, som vil skade vores celler. Dette gør den ved at frigive et proton eller elektron til det frie radikal, så antioxidanten sørger for at stabilisere radikaler, så det bliver mindre reaktivt. Ved at frigive en elektron eller proton, gøre oxidanten dog sig selv reaktivt. Grunden til denne løsning er bedre, er fordi antioxidanten kan omrokere sine elektroner, så den sørger for kun at blive minimalt kemisk reaktiv.

Hvad er te?

Få et sundere liv med te, der indeholder vigtige næringsstoffer.

Teblade kommer fra en evergreen plante kaldet Camellia sinensis. Den måde bladene bliver bearbejdet på, afgør om de bliver en sort eller grøn te. Alle teer indeholder en gruppe af antioxidanter kaldet flavonoider.

Te er den anden mest anvendte drik i verden, næst efter drikkevand. Grøn te er især populær i Japan og Kina.

Ifølge en undersøgelse, drikker 1 ud af 4 voksne te. Det er en skam, fordi det viste sig, at de voksne som indtog te, i gennemsnittet fik 20 gange mere flavonoid antioxidanter per dag end dem som ikke indtog nogle former for te.

Hvilke sygdomme kan te bekæmpe?

Laboratorieundersøgelser af te og teekstrakter på rotter, mus og humane celler viser lovende resultater. De foreslår, at te kan reducere kolesteroltallet, hjælpe med at forhindre blodpropper, nedsætte risikoen for Alzheimers og Parkinsons sygdom, og selv bekæmpe betændelse, kræft og sæsonbetonede allergier.

Undersøgelser af te-drikkende mennesker har vist disse sundhedsmæssige fordele:

  • Sort og grøn te kan sænke risikoen for kræft i æggestokkene.
  • Grøn te kan reducere risikoen for brystkræft.
  • Grøn te kan nedsætte dødeligheden af hjertesygdomme.

Baseret på denne undersøgelse, kan man måske tolke at den sundeste drik for kvinder, er te.

Hvilken slags te er bedst?

De fleste urteteer er ikke te overhovedet. De er lavet med rødder, blomster, urter, eller krydderier og indeholder ingen te blade og derfor ingen te flavonoider. Et par urteteer indeholder reelle te blade tilsat krydderier. Læs ingredienser på etiketten for at være sikker på, hvad det er du drikker.

Forskere siger at grøn te har flere antioxidanter, fordi bladene er mindre forarbejdet, men nogle mennesker kan ikke lide smagen af grøn te. Men da både sort og grøn te er antioxidant-rige, kan du vælge den te, du synes smager bedst.

Hvis grøn te er nyt for dig, kan du forsøge at blande den med sort te. Til en stor kop: Placer en sort te pose og en grøn te pose sammen i kogende vand. Lad the hvile i tre til fem minutter, ikke mere. Det er dog til at forsyne koppen med antioxidanter og stadigvæk undgå den til tider bitre smag.

Hvis du ikke bryder sig om den bitre smag fra grøn te, men stadigvæk ønsker den maksimale effekt af antioxidanter, findes der også ekstrakter, pulver eller kapsler, som kan forsyne dig med alle de fantastiske fordele fra grøn te, men uden at få den bitre te-smag.

En slags grøn te som har vist sig populær hos mange, er den forfriskende Cho-Yung Grøn Te. Denne te er fyldt med de nødvendige antioxidanter, og kan også virke som en detox kur for din krop. Opskriften er 400 år gammel, og stammer fra teens oprindelsesland, nemlig Kina. Udover at indeholde en stor mængde af antioxidanter, er teen kendt for at have vanddrivende effekt. De 100% naturlige ingredienser, bruges til at mindske væskeophobninger i kroppen, og skaber dermed en udrensning, som kroppen har brug for.

Hvad er kaffe?

Kaffe kan bidrage positivt til dit vægttab, da det indeholder koffein.

I Danmark, er kaffe på listen over favorit drik. Vi forbinder kaffe med ”hygge” og mange af os ønsker at starte vores dag, med en god kop kaffe. I USA er kaffe også et hit. Der har foskere sågar navngivet kaffe som værende nummer 1 kilde til antioxidanter i den generelle kost kost, dels på grund af den mængde der indtages. Sort te kommer på andenpladsen.

Kaffe indeholder antioxidanter såsom quininer og chlorogensyre. Det indeholder også trigonellin, et antibakterielt stof, der bidrager til kaffens lækre aroma.

Hvilke sygdomme kan kaffe bekæmpe?

Forskning siger at kaffe kan nedsætte risikoen for leverkræft, tyktarmskræft, Parkinsons sygdom, type II diabetes, og gigt.

Der forskes stadig i om, hvorvidt kaffe øger risikoen for hjertesygdomme hos nogle mennesker. Forskning viser modstridende resultater, så er behov for mere undersøgelse. Ifølge American Heart Association, er 1-2 kopper kaffe om dagen sundt. For at være på den sikre side, kan du i samråd med din læge, diskutere det daglige indhold af koffein indtag med din læge, særligt hvis du har problemer med forhøjet blodtryk eller anden hjertesygdom.

Hvad med koffein?

Indholdet af kaffe og te koffein varierer afhængigt af størrelsen af din kop, hvilken slags der anvendes, og hvordan du har lavet den.

Koffein stimulerer hjernen og nervesystemet til at forårsage en opkvikket følelse. Men husk på, at koffein er et lægemiddel og bør begrænses for at undgå overbelastning symptomer. Hvis koffein holder dig op om natten, så kan du med fordel bruge en koffeinfri kaffe efter 18.

Green coffee

Hvis du for alvor ønsker fordelene med kaffebønnerne og chlorogensyre, så anbefales det at du indtager en uristet form for kaffe ekstrakt. Dette går under navnet grønne kaffebønner (altså bønnerne er grønne og uristet). Ved ikke at riste bønnerne vil du opnå et højere indhold af antioxidanter.

Hvilket er bedre kaffe eller te?

Det er svært at sige, hvad der er bedst. En godt tip er at indtage det, som du synes smager bedst. Både kaffe og te har nogle gode fordele for din krop. Hvis du ønsker at drage fordel af begge sæt antioxidanter, kan du prøve følgende: drik et eller to kopper te om morgen, supplere hver hovedmåltid med Green Coffee ekstrakt i kapselform.

Andre interessante artikler

Del med