Apriludsalg: Køb 3 betal for 2*

Zink

Spis dig til sundt og fyldigt hår - vælg de rigtige vitaminer til håret

Selvom en god rask tur til frisøren kan give dig et selvtillids-boost, er det ikke altid den bedste gave, som du kan give dit hår. Nej, hvis du virkelig gerne vil give dit hår de bedste vækstbetingelser og smukke glans, er det vigtigt, at du starter med det fundamentale; nemlig dine kostvaner.

For med den rigtige kost kan du gøre håret både sundere og smukkere. Hvis du plejer dit hår med de rigtige næringsstoffer, kan du også tilføje lidt ektra glans og fylde. Og det lyder da ikke så slemt, vel?

Men hvis du som de fleste danskere er født med lidt tyndt og fint hår, skal du dog ikke forvente Rapunzel-langt hår på få måneder, selvom du spiser fødevarer med biotin, B-vitaminer, jern eller lignende hver dag fra Sankt Hans til juleaften.

En sund kost gør dog en markant (og synlig!) forskel på dit hårs sundhed, og med de rigtige proteiner, vitaminer og mineraler kan være din genvej til en sund og smuk hårpragt.

Med det i tankerne har vi her nedenfor samlet en liste over 6 af de bedste fedtsyrer, vitaminer og mineraler, som er vigtige for at få sundt, fyldigt og langt hår, og hvilke fødevarer du bør spise for at få dækket dit behov for dem.

Omega 3

Sundt hår går hånd i hånd med omega-3-fedtsyrer, som både styrker din hårvækst, modvirker udtørring af hovedbunden og giver dit hår glans.

Tørt hår, der knækker, så snart du blot tænker på din hårbørste, vil være en saga blot, når du begynder at indtage nok omega-3-fedtsyrer på ugentlig basis.

Det kan du spise for at få Omega3

Omega3 bidrager til at give håret glans og modvirker udtørring af huden.

Jern

Røde blodlegemer har brug for jern til at transportere ilt rundt i kroppen, og din hovedbund og hårsække har brug for en masse ilt for at give dig de bedste forudsætninger for at få langt og smukt hår.

Kvinder i den fødedygtige alder er i risiko for at lide af jernmangel, fordi de ikke får nok jern gennem kosten, og fordi de ved menstruation mister en del blod og derved også jern. Jernmangel viser sig ofte ved træthed, bleghed og hårtab.

Det kan du spise for at få jern

  • Havregryn, rugbrød og fuldkornsbrød
  • Linser, kikærter og tørrede bønner.
  • Æg
  • Kød og fisk
  • Jerntabletter, som du kan købe ved at klikke på dette link

Zink

Zink er et såkaldt essentielt mineral, som din krop ikke er i stand til at producere, og som du derfor skal få via maden eller kosttilskud.

Din krop bruger zink til at danne proteiner i dit hår og andre celler, og er derfor et vigtigt mineral til at få skinnende, sunde lokker. Zinkmangel kan vise sig ved hårtab, tyndt hår, hyppige infektioner og langsom sårheling.

Det kan du spise for at få zink

B-vitaminer (især biotin)

Nogle af de vigtigste vitaminer til håret er uden tvivl B-vitaminer - især biotin, som ofte kaldes “hårets vitamin”. Biotin bidrager nemlig til normalt hår og hårvækst.

Mangel eller underskud på B-vitaminer kan forårsage hårtab, og derfor er det vigtigt, at du får fyldt dine depoter op af alle de forskellige B-vitaminer for at få en sund hovedbund og fyldigt hår.

Det kan du spise for at få B-vitaminer

Biotin kaldes ofte “hårets vitamin”, og er et af de vigtigste vitaminer til håret.

D-vitamin

D-vitamin er vigtigt for dit immunforsvar, knogler og muskler. Men var du klar over, at underskud af D-vitamin også kan føre til hårtab? Så når du tager vitaminer mod hårtab, er det også vigtigt, at du får dækket dit daglige behov for D-vitamin.

Din hud danner selv D-vitamin ved soleksponering. Men på grund af de lange, danske vinter- og efterårsmåneder med få solskinstimer, anbefales det, at alle voksne danskere tager et kosttilskud med D-vitamin i vinterhalvåret.

Det kan du spise for at få D-vitamin

  • Fede fisk (sardiner, laks, makrel, sild)
  • Fiskelever og -rogn
  • Æggeblommer
  • Kød
  • D-dråber til voksne, som du kan købe ved at klikke her

C-vitamin

Du er med garanti klar over, at C-vitamin er vigtigt for at have et velfungerende immunforsvar, der kan beskytte dig mod vira og bakterier. Men var du også klar over, at C-vitamin kan hjælpe dig med at få smukt og fyldigt hår?

Det skyldes, at kroppen bruger C-vitamin til at danne proteinet collagen, som er fantastisk til at pleje din hud og hår. Collagen gør huden i hovedbuden mere elastisk, plejer håret i dybden og giver dig dermed dit hår de bedste vækstbetingelser.

Det kan du spise for at få nok C-vitamin

Drop slankekurene - spis sundt og varieret

Du kan sagtens kombinere ovenstående mineraler og vitaminer til håret med dine almindelige hårkure og hårplejerutine. Det er dog vigtigt at have for øje, at dit hår har brug for en varieret kost - hele tiden. Så lad være med at kaste dig ud i alle mulige slankekure, hvor du enten ikke spiser nok, eller hvor du kun må spise bestemte madvarer.

Når kroppen mangler vigtige byggesten (mineraler, proteiner, vitaminer og andre næringsstoffer), er dit hår noget af det første, der bliver ramt, og det kan ikke blot føre til kedeligt og tørt hår men også hårtab.

Så sørg for at spise sundt og varieret i hverdagen - eller tag en daglig multivitaminpille for at få dækket dit behov for essentielle vitaminer og mineraler. Det er ikke kun sundt for dit hår, men kan også give pluspoint på sundhedskontoen og minuspoint på badevægten.

Andre interessante artikler