Gurkemeje

Har du dyspepsi (dårlig fordøjelse)? Gurkemeje kan hjælpe, ifølge nyt studie


I Danmark anbefaler læger ofte, at man skal tage omeprazol, en protonpumpehæmmer, som er medicin mod for meget mavesyre, da det hjælper med at reducere produktionen af mavesyre, når man oplever dyspepsi, halsbrand, refluks eller andre fordøjelsesproblemer.

Men et nyt dobbeltblindt, placebokontrolleret studie offentliggjort i det medicinske tidsskrift BMJ har vist, at gurkemeje-piller potentielt kan være en lige så effektiv behandling som omeprazol mod dyspepsi, fordøjelsesproblemer, og de medfølgende symptomer som smerter i øverste del af maven og generelle mavesmerter.

I studiet testede man 150 forsøgspersoners reaktion på curcumin, der er det aktive stof i gurkemeje. De 150 deltagere havde dyspepsi, dårlig fordøjelse, og symptomer som generelle mavesmerter, smerter i øverste del af maven, halsbrand, sure opstød og oppustethed. Alle personer i studiet fik enten lægemidlet omeprazol, gurkemeje eller en kombination af de to.

Gurkemeje og omeprazol havde samme virkning

Formålet med studiet var at sammenligne effekten af gurkemeje og omeprazols virkning på dyspepsi, som ofte viser sig ved halsbrand, mavesmerter, oppustethed og andre fordøjelsesproblemer.

Omeprazol er et lægemiddel, som kan købes i håndkøb i Danmark, og ofte bruges i behandlingen af visse hjerte- og lidelser, der skyldes for meget mavesyre, da det reducerer produktionen af mavesyre.

Allerede 28 dage inde i studiet opdagede forskerne noget meget overraskende. Her blev alle de 150 personer i studiet evalueret for deres symptomer, der som sagt var generelle mavesmerter, smerter i øverste del af maven, halsbrand, kvalme og oppustethed.

Ved evalueringen fandt forskerne ingen signifikante forskelle i dyspepsi-symptomer på de grupper, der henholdsvis tog omeprazol, gurkemeje eller en kombination af de to. Med andre ord havde gurkemeje og omeprazol - eller en kombination heraf - samme virkning.

- Ud over antiinflammatoriske og antioxidante virkninger kan curcumin/gurkemeje være et alternativ til behandling af dyspepsi med en sammenlignelig effektivitet som omeprazol, fortæller hovedforfatteren til studiet, Dr. Krit Pongpirul, der er lektor på Institut for Forebyggende og Social Medicin ved Chulalongkorn University i Bangkok ifølge CNN.

Hvad er dyspepsi?

Man vurderer, at op imod 40% af alle danskere i løbet af et år vil opleve at have dyspepsi. Dyspepsi betyder dårlig fordøjelse, og er ikke som sådan en lidelse i sig selv, men er i stedet en samlebetegnelse for en række uspecifikke symptomer i mavesækken og tolvfingertarmen.

Med andre ord kan dyspepsi skyldes en lang række forskellige tilstande eller sygdomme, og nogle af de mest almindelige er:

  • Mavesår
  • Refluks, med eller uden spiserørskatar
  • Betændelse i bugspytkirtlen
  • Betændelse i mavesækken
  • Galdesten
  • Forstoppelse

Hvad er symptomerne på dårlig fordøjelse?

Dyspepsi betyder dårlig fordøjelse på dansk, og kan være en kronisk tilstand, hvor man konstant lider af dyspepsi-symptomer, men andre gange kan symptomerne være mere periodiske. Derfor er det også vigtigt, at man får det undersøgt hos sin læge, hvis man oplever nedenstående, som er det mest almindelige dyspepsi-symptomer:

  • Tidlig mæthedsfornemmelse
  • Periodevis eller konstante smerter eller følelse af ubehag i maven
  • Smerter i øverste del af maven
  • Generelle mavesmerter
  • Oppustethed
  • Kvalme
  • Sure opstød og halsbrand
  • Diarre
  • Opkast
  • Forstoppelse
  • Luft i maven

Ee

Gurkemeje er et gammelt lægemiddel

Gurkemeje har i flere århundreder været brugt i Sydøstasien til at behandle generelle mavesmerter, smerter i øverste del af maven, fordøjelsesproblemer og andre inflammatoriske tilstande som gigt og ledsmerter, viste et videnskabeligt studie i 2017.

I Danmark og resten af den vestlige verden bruges gurkemeje primært som et kosttilskud, enten i form af gurkemeje-piller eller pulver, der grundet curcumins antiinflammatoriske og antioxidante virkning ofte tages for at lindre ledsmerter og fordøjelsesproblemer.

Men der har indtil videre ikke været kliniske studier, der har påvist gurkemeje/curcumins effekt på at reducere produktionen af mavesyre og dermed lindre dyspepsi, halsbrand, refluks eller andre fordøjelsesproblemer.

Derfor er det nye studie også meget interessant, da det er den første kliniske undersøgelse, der direkte sammenligner curcumin/gurkemeje med omeprazol til behandling af dyspepsi.

Og resultaterne er meget lovende, da man i studiet som sagt fandt frem til, at gurkemeje og omeprazol i testgruppen havde samme virkning på at lindre dyspepsi-symptomer som eksempelvis smerter i øverste del af maven, generelle mavesmerter, refluks og halsbrand. Læs mere om gurkemeje-piller.

Forskerne bag studiet understreger dog, at de er klar over, at selvom resultaterne er lovende, er man nødt til at undersøge gurkemejes virkning på dårlig fordøjelse i et større klinisk studie for at kunne vurdere effekten.

Men de påpeger dog, at "[den] randomiserede kontrollerede undersøgelse giver meget pålidelig evidens for behandling af funktionel dyspepsi", og tilføjer, at "de nye resultater fra vores studie potentielt retfærdiggør at bruge curcumin til klinisk behandling".

Andre interessante artikler