Led & knogler

Hvad er fibromyalgi - og tips til at reducere ledsmerter og muskelsmerter

Der kan være mange årsager til træthed og ondt i led og muskler. Det kan være alt fra slidgigt, inflammation og overbelastningsskader til en helt almindelig influenza.

Nogle muskelsmerter og ledsmerter går over af sig selv med tiden ved at omlægge kosten eller at træne rigtigt. Men der er også andre årsager til smerter i knogler og led, der er kroniske. En af dem er fibromyalgi, der er en kronisk sygdom, som forskere ikke kender årsagen til.

Det betyder også, at danskere med denne kroniske smertetilstand er relativt desperate for at finde alternative metoder til at smertelindre, da der heller ikke findes en decideret fibromyalgi-behandling.

Heldigvis er der hjælp at hente, hvis du lider af fibromyalgi, der blandt andet giver invaliderende ledsmerter, muskelsmerter og udpræget træthed. For du kan nemlig komme til at leve et mere aktivt liv med færre smerter, hvis du træner rigtigt og tager specifikke naturlige kosttilskud til led og muskler.

Men hvad er fibromyalgi helt præcist, hvordan tester man for fibromyalgi, og hvad kan man selv gøre for at komme til at leve et mere aktivt liv, selvom man har ondt i hele kroppen? Netop det sætter vi fokus på i denne artikel, så du på den måde får nogle brugbare tips til at reducere ledsmerter og muskelsmerter.

Hvad er fibromyalgi?

Fibromyalgi er kendetegnet ved, at man oplever smerter i led, muskler og knogler, der har varet i mere end tre måneder. Tilstanden er en såkaldt reumatologisk sygdom, og fører til smerter i størstedelen af kroppen, træthed og nedsat fysisk udholdenhed.

Selvom man ikke kender den egentlige årsag til fibromyalgi, mener forskere, at det opstår som følge af ændringer i centralnervesystemet og en ubalance i hjernen i forhold til de stoffer, der sikrer en normal smerteopfattelse.1

Derudover kan stress også være en bidragende faktor til at udløse og forværre fibromyalgi. Ikke kun psykisk stress, men også fysiske traumer og infektioner kan være med til at forværre eller udløse smertetilstanden.

Gigtforeningen vurderer, at op imod 100.000 danskere lever med fibromyalgi, og at omkring 80-90 procent er kvinder og resten mænd. Men der er et stort mørketal, da man ikke registrerer, hvor mange der får diagnosen, og derfor kan der potentielt være flere, der har sygdommen.

Med andre ord er fibromyalgi og de dertilhørende ledsmerter og muskelsmerter et relativt udbredt problem i Danmark. Og selvom det er en kronisk smertetilstand, viser et nyt forskningsforsøg, at personer med fibromyalgi, der tog Q10-kosttilskud på daglig basis, oplevede forbedringer i symptomer som træthed og smerter, som kendetegner tilstanden.2

Forskerne fandt nemlig frem til, at oxidativt stress og ubalancer i kroppens mitokondrier (som fører til energimangel i cellerne) muligvis kan bidrage til at forværre symptomerne på smertetilstanden. Derudover observerede man også CoQ10-mangel hos patienter med fibromyalgi.3

CoQ10 er vigtig for, at kroppen producerer energi i cellerne, og forskningsresultater har vist forbedringer af kliniske symptomer, når fibromyalgipatienter har fået kosttilskud med CoQ10.

Derfor kan det være værd at overveje at tage et kosttilskud med CoQ10. Ikke fordi, at det kan hjælpe med at behandle fibromyalgi, men det kan have en potentiel terapeutisk virkning samt bidrage til at gøre fibromyalgi symptomer mere håndterlige. Køb CoQ10-kosttilskud her.

Det er dog ikke kun Q10, der har vist sig effektivt til at lindre smerter i led og muskler, hvis man har fibromyalgi, og længere nede i artiklen kan du se andre naturlige kosttilskud mod ledsmerter, som kan hjælpe dig.

Hvad er symptomerne på fibromyalgi?

Fibromyalgi er en kronisk sygdom, der primært viser sig ved ledsmerter, muskelsmerter, træthed og søvnforstyrrelser.

Her nedenfor kan du se en liste over fibromyalgi symptomer. Bemærk, at man ofte vil have gode og dårlige dage, når man har sygdommen, da symptomerne kan variere fra dag til dag. Hvilket med andre ord betyder, at du i perioder vil opleve få og i andre perioder alvorlige fibromyalgi symptomer.

Smerter i led og muskler:Smerter i knæ, nakke, skuldre, ryg, hofter og andre steder i kroppen er alle almindelige fibromyalgi symptomer. Smerterne kan variere i intensitet og kan være konstante eller forbigående.

Dårlig søvn:Grundet smerter oplever mange med sygdommen søvnforstyrrelser, hvilket gør det svært at falde i søvn, og man oplever ligeledes at vågne mange gange i løbet af natten.

Udpræget træthed og udmattelse:Selv hvis man får en god nattesøvn, døjer mange med fibromyalgi ofte med træthed og udmattelse, som man oplever ved selv mindre anstrengelser. Den manglende energi kan virke overvældende og begrænse daglige aktiviteter og gøremål.

Psykiske reaktioner:Selvom fibromyalgi ikke er en psykisk sygdom, kan de kroniske smerter påvirke hjernen på en måde, så disse tilstande lettere opstår. Hvilket betyder, at mange fibromyalgi også får følgesygdomme som stress, depression og angst.

Fibromyalgi test – har jeg fibromyalgi?

Udredning af fibromyalgi kan tage lang tid, da lægen skal foretage mange forskellige undersøgelser for at udelukke andre årsager til symptomerne. Tilstanden kan ikke stilles ved røntgenbilleder, blodprøver eller vævsprøver, og hvis du oplever fibromyalgi-symptomer vil lægen ofte udføre en decideret fibromyalgi-test.

En fibromyalgi-test forløber på den måde, at lægen trykker på 18 foruddefinerede punkter af kroppen med 4 kilos tryk. Hvis du oplever smerter på mindst 11 ud af disse 18 punkter, er der tale om fibromyalgi.

Kosttilskud mod ledsmerter og muskelsmerter

Selvom der ikke er en decideret fibromyalgi behandling, er der flere naturlige kosttilskud mod ledsmerter og muskelsmerter, som kan hjælpe med at give lindring og dermed potentielt give dig mere overskud i hverdagen.

Et godt eksempel er gurkemeje, der med sit aktive stof curcumin har en antiinflammatorisk virkning, som ikke kun har en positiv effekt på smerter i led og muskler, hvis du har slidgigt eller leddegigt. Nye lovende studier viser også, at gurkemeje potentielt kan bidrage positivt i forbindelse med lindringen af fibromyalgi grundet curcimuns antioxidante og antiinflammatoriske egenskaber.4

Når du skal købe kosttilskud med gurkemeje, er det en rigtig god idé at finde et, der er beriget med sort peber og ingefær. Ingefær har nemlig også en antiinflammatorisk virkning, og forstærker dermed gurkemeje og curcumins virkning, mens sort peber indeholder piperin, der ligeledes øger effekten af curcumin. Køb gurkemeje-piller med ingefær og sort peber her.

Glucosamin og chondroitin er et andet kosttilskud mod ledsmerter, som mange med leddegigt, slidgigt og fibromyalgi oplever en positiv og smertelindrende virkning ved.

Kroppen producerer selv de to stoffer, som bidrager til at reducere inflammation, give led og brusk elasticitet og styrke samt generelt sørge for, at dine led er 'smurte'.

Men med alderen falder den naturlige produktion af både glucosamin og chondroitin, hvilket medfører en gradvis nedbrydning af ledbrusken. Hvilket ikke er ideelt, hvis man har fibromyalgi, da det blot kan bidrage til at forværre ledsmerter og stive led.

Netop derfor er glucosamin og chondroitin et fantastisk kosttilskud mod ledsmerter, også når man har kroniske smerter eller ondt i alle led, da de to stoffer bidrager til at pleje kroppens led helt naturligt. Køb glucosamin og chondroitin-kapsler til sunde led her.

Her skal det dog nævnes, at der ikke er blevet forsket specielt meget i glucosamin og chondroitins effekt på fibromyalgi. Men flere med diagnosen oplever en klar forbedring, primært fordi, at med smertetilstanden også har leddegigt, slidgigt og generelle ledsmerter.

Et sidste kosttilskud til fibromyalgi, som vi allerede har nævnt, er Q10, som dog ikke er det decideret kosttilskud mod ledsmerter. Forskning har dog vist, at et dagligt kosttilskud med CoQ10 potentielt kan bidrage til at lindre fibromyalgi symptomer som træthed og smerter i muskler og led, hvis man har den kroniske sygdom.

Kan fibromyalgi trænes væk?

Der findes desværre ikke en mirakelkur mod fibromyalgi, og træning kan heller ikke føre til en helt smertefri hverdag. Men regelmæssig træning kan hjælpe med at udskille hormoner i hjernen, som er fantastiske til at reducere både ledsmerter og muskelsmerter.5

Under regelmæssig træning er det primært hjernens produktion af hormonerne endorfin, serotonin og dopamin, der stimuleres, og som giver en større fornemmelse af lykke, velvære og smertelindring.

Selvom træning kan indgå som en del af behandlingen mod muskel- og ledsmerter, er det vigtigt at tage sine forbehold. For det er nemlig ikke ligegyldigt, hvordan man træner, hvis man døjer med træthed samt ondt i led og muskler, og ofte vil løbetræning eller anden intens pulstræning være alt for udmattende, hvis man har fibromyalgi.

Overvej i stedet mere skånsomme motionsformer som gåture, cykling (eventuelt på en elcykel), tai-chi, yoga eller svømning i varmtvandsbassin.

Selvom den officielle anbefaling er, at man skal have pulsen op i mindst en halv time hver dag, er det ikke altid realistisk, hvis man har fibromyalgi og lige er gået i gang med at motionere. Prøv i stedet med at starte ud med at træne i korte intervaller, alternativt helt ned til fem minutter ad gangen.

Efter et stykke tid vil du forhåbentlig opleve en forbedring, og kan så småt begynde at øge antallet af minutter, du træner. Målet kan enten være at træne 3 x 10 eller 5 x 6 minutter, alt afhængigt af hvad kroppen tillader, så du når de anbefalede 30 minutters motion dagligt.

Det er dog vigtigt at understrege, at du ikke overanstrenger dig. Lyt til kroppens signaler og hold de nødvendige pauser, hvis kroppen siger fra. Lad også være med at presse kroppen alt for meget og sørg for at vælge en motionsform, du synes er sjov. For det er lysten, der skal drive værket, og hvis træningen gør ondt, er det helt fint at udskyde det til en anden dag.

Vigtigst af alt er dog at komme ind i en god rutine, da regelmæssig motion kan gøre underværker mod ledsmerter og muskelsmerter, selvom de er kroniske.

Kilder

  1. Haglund, Helena, and Sara Lundberg. "Att leva med fibromyalgi:-en litteraturstudie." (2013).
  2. ALCOCER-GÓMEZ, Elísabet, et al. Effect of coenzyme Q10 on psychopathological symptoms in fibromyalgia patients. CNS Neuroscience & Therapeutics, 23 (2), 188-189., 2017.
  3. Sawaddiruk, Passakorn, et al. "Coenzyme Q10 supplementation alleviates pain in pregabalin-treated fibromyalgia patients via reducing brain activity and mitochondrial dysfunction." Free Radical Research 53.8 (2019): 901-909.
  4. MARTIN, Ismael San Mauro, et al. Anti-inflammatory and antioxidant feeding and supplementation may serve as adjuvants in women with fibromyalgia. Journal of Nutrition & Intermediary Metabolism, 2019, 15: 3-9.
  5. LIMA, Lucas V.; ABNER, Thiago SS; SLUKA, Kathleen A. Does exercise increase or decrease pain? Central mechanisms underlying these two phenomena. The Journal of physiology, 2017, 595.13: 4141-4150.

Andre interessante artikler