Alle hverdage | 09:00 til 17:00

Velvære

Har du slidgigt og ledsmerter? Glucosamin kan hjælpe

Slidgigt er desværre noget, mange af os støder på før eller siden. Faktisk har omkring 400.000 danskere fået konstateret slidgigt i en eller anden form. Det er især almindeligt efter 60-årsalderen, men det gør det jo ikke mindre frustrerende.

For slidgigt handler ikke bare om, at man bare har lidt ondt. Det kan føre til stive led, smerter og en knasende fornemmelse, når du bevæger dig. Og når først brusk og led begynder at blive slidt ned, er det desværre ikke noget, kroppen selv kan reparere fuldstændigt.

Men selvom slidgigt ikke kan helbredes, er der heldigvis meget, du selv kan gøre for at lindre symptomerne og støtte dine led. Og her spiller glucosamin en vigtig rolle.

Slidgigt er nærmest en folkesygdom i Danmark.

Hvad er glucosamin egentlig?

Glucosamin er et naturligt sukkerstof, der findes i vores ledbrusk. Det fungerer som en slags indbygget støddæmper, der hjælper med at smøre leddene og holde dem bevægelige.

Kroppen bruger glucosamin til at danne og reparere brusk og til at vedligeholde de strukturer, der får vores led til at fungere gnidningsfrit. Samtidig har glucosamin også en antiinflammatorisk virkning, som kan være med til at dæmpe betændelsestilstande i leddene, hvilket der ofte er forbundet med slidgigt.

Problemet er bare, at kroppens naturlige produktion af glucosamin falder med alderen. Og når det sker, kan det mærkes i kroppen som stivhed, ømhed og nedsat bevægelighed.

Derfor vælger mange at tage glucosamin som kosttilskud. Ikke fordi det er en mirakelkur, men fordi det kan være en måde at støtte kroppen i det, den engang selv kunne klare. Et dagligt tilskud kan være med til at vedligeholde sund brusk og dermed lindre led- og gigtsmerter, når du går, løber, cykler eller bare gerne vil kunne bevæge dig uden smerter. Køb glucosamintilskud med 100% tilfredshedsgaranti her.

Sådan kan glucosamin hjælpe mod slidgigt og ledsmerter

At tage glucosamin som kosttilskud handler ikke kun om at holde niveauet af glucosamin i kroppen ved lige. det handler i høj grad også om at støtte leddene, uanset hvor gammel du er. Der er nemlig flere forskellige målgrupper, der kan have glæde af glucosamin, alt efter hvilke behov de har.

Til ældre: Når vi bliver ældre, begynder kroppen helt naturligt at danne mindre glucosamin. Det sker typisk fra 50-60-årsalderen og op. Og det kan mærkes ved, at man får mere stive og mindre bevægelige led. Et tilskud med glucosamin kan derfor være en god måde at støtte leddene og hjælpe kroppen med at holde dem sunde og velfungerende lidt længere.

Personer med slidgigt: Hvis du har slidgigt (især i knæene) – kan glucosamin hjælpe med at lindre smerter. Flere studier peger på, at et dagligt indtag af glucosamin kan hjælpe med at lindre smerter og mindske nogle af de invaliderende symptomer ved slidgigt. Det gælder især, hvis man døjer med en let til let til moderat grad af gigtsmerter.

Til aktive og sportsudøvere: Man behøver hverken være nået pensionsalderen eller have ledproblemer for at nyde godt af en ekstra dosis glucosamin. Hvis du dyrker meget sport eller træner hårdt, udsætter du dine led for en øget belastning. Med tiden kan det føre til ekstra slid og irritation, og her kan glucosamin hjælpe med at beskytte og pleje leddene.

Uanset om du vil forebygge eller lindre gigtsmerter, kan glucosamin altså være et godt og naturligt tilskud til din daglige rutine. Det er dog vigtigt at huske på, at glucosamin ikke er en mirakelkur, og det fjerner ikke slidgigt. Men det kan hjælpe med at lindre ubehag og smerter.

Men det er vigtigt at være lidt tålmodig. Glucosamin virker nemlig langsomt, og effekten bygger sig op over tid. Derfor er regelmæssig brug og vedholdenhed essentielt, hvis du vil mærke en forskel. Hvilket også er årsagen til, at du tager glucosamintilskud dagligt i minimum tre måneder, inden du vurderer effekten.

Slidgigt er nærmest en folkesygdom i Danmark.

Overvej at tage glucosamin sammen med chondroitin

Mange kosttilskud kombinerer glucosamin med chondroitin, og det er der en god grund til. Chondroitin er et andet naturligt stof, der ligesom glucosamin findes i ledbrusken, og det hjælper med at bevare væskebalancen og elasticiteten i vævet. Derfor er det også en god idé at tage glucosamin og chondroitin sammen.

Glucosamin hjælper nemlig med at opbygge og vedligeholde brusken, mens chondroitin binder vand og næringsstoffer i bruskens matrix, så vævet forbliver smidigt og modstandsdygtigt over for belastning.

Flere studier tyder på, at kombinationen kan forstærke den smertelindrende og antiinflammatoriske effekt, som du ellers får ved at tage glucosamin alene. Derfor er vores anbefaling også, at du køber et tilskud med både glucosamin og chondroitin, da du på den måde får de bedste forudsætninger for at lindre ledsmerter og ømhed, især hvis du har problemer med slidgigt. Køb glucosamintilskud med chondroitin lige her.

Andre gode råd mod slidgigt og ledsmerter

Ud over kosttilskud kan du gøre meget for at aflaste dine led og mindske generne ved slidgigt. Først og fremmest er det en god idé at holde sig i bevægelse. Let motion som gåture, svømning eller cykling styrker musklerne omkring leddene og forbedrer blodcirkulationen, uden at belaste dem for hårdt.

Styrketræning med fokus på core og benmuskler kan også være med til at aflaste især knæ og hofter. Men husk altid at starte stille og roligt ud, da en overbelastning kan forværre dine smerter.

Derudover melder flere om en positiv virkning ved at følge en antiinflammatorisk kost. Fisk som laks og makrel, nødder, avocado og grønne bladgrøntsager er gode kilder til sunde fedtstoffer og antioxidanter, som hjælper med at dæmpe inflammation. Prøv at erstatte alkohol og ultraforarbejdede fødevarer med flere fuldkorn, bær og krydderier som ingefær og gurkemeje.

Det er også vigtigt at holde en sund kropsvægt. Hvert kilo du taber, aflaster leddene med flere kilo ved hver bevægelse, hvilket kan gøre en stor forskel på din livskvalitet. Hvis smerten tiltager, kan varme- eller kuldepakninger give hurtig lindring – varme blødgør stive led, mens kolde omslag kan dæmpe hævelse og irritation.

Husk derudover at få nok væske og søvn. Både vækse og hvile er afgørende for kroppens egne reparationsprocesser. Og sidst men ikke mindst: Tal med din læge eller en specialiseret behandler, så du får en individuel plan, der kan omfatte alt fra manuel terapi til eventuelle smertestillende eller inflammationsdæmpende behandlinger. Med en kombination af kost, motion og målrettet pleje kan du tage kontrol over dine ledsmerter og bevare bevægeligheden i hverdagen.

Andre interessante artikler