Vitaminer & Mineraler

Danske mænd har dårlig sæd: Fiskeolie-tilskud kan give bedre sædkvalitet og større testikler

Manglende frugtbarhed og ufrivillig barnløshed er begge emner, der tales meget om i disse tider. Primært fordi, at flere og flere par oplever problemer med at blive gravide, og at de derfor har brug for hjælp i form af fertilitetsbehandling.

Det er vigtigt at påpege, at det i en situation med ufrivillig barnløshed ikke er nogens skyld, ofte er der gode forklaringer på den manglende frugtbarhed hos både mænd og kvinder. Men nyere forskning fra Rigshospitalet giver heldigvis lidt håb for især mænd, da man har fundet ud af, at kosttilskud med fiskeolie kan give bedre sædkvalitet og større testikler.

Hvor mange mænd har dårlig sædkvalitet?

Dårlig sædkvalitet hos danske mænd er helt normalt, og det skønnes faktisk, at cirka 40% af alle danske mænd har nedsat sædkvalitet, og at cirka 15% af danske mænd har en så dårlig sædkvalitet, at de potentielt har brug for fertilitetsbehandling for at kunne gøre en kvinde gravid. Faktisk står det så slemt til i Danmark, at alle internationale undersøgelser på området viser, at danske mænd har den dårligste sædkvalitet i Europa. Det er desværre stigende problem, der ikke kun rammer dit selvværd, men også kan påvirke dit parforhold, da det kan være ødelæggende at være ufrivillig barnløs.

Hvor mange mænd har dårlig sædkvalitet?

Hvorfor får man dårlig sædkvalitet?

Der er flere mulige eksterne og interne forklaringer på, at du har problemer med din sædkvalitet og dermed oplever problemer med at få børn. Og selvom forskere endnu ikke har fundet en fuldstændig forklaring på danske mænds faldende sædkvalitet, er der meget, der indikerer, at det blandt andet skyldes:

Kan være grundlagt, da du var foster: Hvis din mor røg, da hun var gravid med dig, kan det have påvirket din testosteronproduktion. Hvilket muligvis har øget risikoen for fedme, type II diabetes, hjerte-karsygdomme og dårlig sædkvalitet. Derudover kan andre miljømæssige faktorer i udviklingen af dine testikler i fosterstadiet påvirke din sædkvalitet senere i livet, og det er altså noget, du ikke selv er herre over.

Hormonelle årsager: I sjældne tilfælde kan nedsat sædkvalitet skyldes, at hypofysen udskiller for lidt stimulerende hormoner. Hvis dette er tilfældet, kan nedsat sædkvalitet ofte løses ved lang tids hormonbehandling. Meget tyder dog på, at dette også kan være arveligt.

Anabole steroider: Testosteron i form af anabole steroider lukker for de stimulerende hormoner fra hypofysen, og stopper produktionen af nye sædceller. Selv ved kort tids brug af anabole steroider kan sædcelleproduktionen blive påvirket resten af livet. Derudover har anabole andre uønskede bivirkninger på helbredet.

Livsstilsfaktorer: Selvom arv og gener potentielt kan være årsager til mænds faldende sædkvalitet, mener forskere, at den primære årsag skal findes i livsstil og miljøfaktorer. Man ved allerede, at rygning, usund kost, manglende motion og overvægt har en negativ effekt på din sædkvalitet, da det blandt andet kan påføre DNA-skade på sædcellerne samt evnen til at producere sædceller.

Tilskud med fiskeolie kan give bedre sædkvalitet

Dårlig sædkvalitet er noget, der konstant forskes i, og den seneste nye forskning viser blandt andet, at tilskud med fiskeolie kan bidrage til at give en bedre sædkvalitet. Det viser et studie, der er foretaget af et forskerhold fra Rigshospitalets Afdeling for Vækst og Reproduktion (1). 1679 danske unge deltog i undersøgelsen, og det gav virkelig håb for alle par, der på grund af dårlig sædkvalitet er ufrivilligt barnløse.

For man fandt nemlig ud af, at kosttilskud med fiskeolie som eksempelvis WeightWorlds Omega3-fiskeolie kan bidrage til at øge antallet af sædceller og give større testikler. Ifølge Tina Kold, der var leder af studiet, skyldes det sandsynligvis de flerumættede fedtsyrer som eksempelvis omega3 i fiskeolien, da de er med til at øge testiklernes kapacitet, og medvirker til, at sædcellerne kan udvikle sig.

Resultaterne giver håb for fremtiden, og du kan derfor med fordel tage et kosttilskud som WeightWorlds fiskeolie på daglig basis, hvis du har problemer med lav sædkvalitet og I forsøger at blive gravide.

Tilskud med fiskeolie kan give bedre sædkvalitet

Hvad kan man(d) ellers gøre for at forbedre sin sædkvalitet?

Foruden at tage tilskud med fiskeolie på daglig basis er der andet, du kan gøre, hvis du har lav sædkvalitet.

Stop med at ryge: Rygning påvirker ikke kun kvinders mulighed for at blive gravide. For mænd, der ryger, har også mindre sandsynlighed for at gøre deres partnere gravide. Derudover indikerer forskningsresultater, at hvis du som mand ryger også kan påvirke dine ufødte sønners evner til at få børn, da det kan påvirke deres sædkvalitet, allerede før de bliver født.

Sænk dit alkoholforbrug: Nyere danske undersøgelser indikerer, at indtag på 10 genstande om ugen kan påvirke mænds fertilitet betragteligt. Så genovervej dit alkoholforbrug, hvis du gerne vil give dig selv de bedste forudsætninger for at have en god fertilitet.

Overvægt: Dårlig sædkvalitet stiger i takt med vægten. Heldigvis er der håb forude, og simple livsstilsændringer som en sund kost, regelmæssig motion og vægttab kan ifølge et nyere studie potentielt have en positiv påvirkning af din sædkvalitet. Og hvis du gerne vil have et skub i den rigtige retning med dit vægttab, kan du overveje at tage Glucomannan med B3-vitamin-kosttilskud, der er et fibertilskud til at håndtere cravings og bidrager til mæthedsfornemmelsen.

Dårlig sædkvalitet er et samfundsproblem

Danske mænds sædkvalitet er faldet drastisk i løbet af de seneste 40 år, og selvom du selv kan gøre noget, der har en betydning for din sædkvalitet, mener forskere primært, at det er et samfundsproblem. Det er primært vigtigt, at der bliver indført love og regulativer, der sikrer, at vi som samfund slipper for hormonforstyrrende stoffer, der ser ud til at have en indflydelse på, hvordan drengebørns fertilitet udvikler sig, mens de er i moderens mave.

Kilder:

1) Kold Jensen, Tina et.al 2020, "Associations of Fish Oil Supplement Use With Testicular Function in Young Men", JAMA Netw Open . 2020 Jan 3;3(1):e1919462

Andre interessante artikler