Alle hverdage | 09:00 til 17:00

Velvære

Er du træt hele tiden, selvom det er forår? Her er årsagen

Det er endelig blevet forår – solen står tidligere op, lyset vender tilbage, og naturen vågner langsomt til live. Fuglene kvidrer, træerne springer ud, og farverne vender tilbage efter en lang og grå vinter. For mange føles det som en lettelse, og stemningen stiger i takt med, at dagene bliver længere.

Foråret er ofte forbundet med ny energi, godt humør og lyst til at tilbringe mere tid udendørs. Men sådan er det ikke for alle. Faktisk oplever en stor del af danskerne det stik modsatte – nemlig forårstræthed.

Hvis du føler dig træt hele tiden, mangler overskud og måske endda føler dig lidt modløs, selvom solen skinner og dagene bliver længere, så er du ikke den eneste. Forårstræthed er en reel tilstand, som hvert år påvirker både energiniveau og humør hos tusindvis af danskere, og det kan ramme den mentale trivsel hårdt. Her i artiklen dykker vi ned i, hvad det skyldes, og hvad du kan gøre for at få (forårs)energien tilbage.

Hvis du oplever overdreven træthed eller udmattelse, på trods af de længere dage og mere sollys, kan du have forårstræthed.

Hvorfor er jeg træt hele tiden om foråret?

Forårstræthed er en tilstand, som flere oplever, når vi bevæger os fra vinterens mørke og kulde ind i den lysere og lunere forårstid. Selvom det kan lyde paradoksalt, at man føler sig ekstra træt i foråret, hvor lyset vender tilbage og man burde føle sig mere energisk, er det faktisk noget, som rigtig mange danskere oplever.

I stedet for at føle sig opløftet af solen og det mildere vejr, oplever nogle mennesker en tydelig træthed, manglende overskud og lav energi. Det kan føles frustrerende, især når alt omkring sig signalerer det modsatte – naturen blomstrer, dagene bliver længere, og folk omkring én virker fulde af liv og bevægelse.

Men der findes faktisk en naturlig forklaring på forårstræthed. Forskning peger på, at det er kroppens måde at tilpasse sig de skiftende forhold på, især det øgede dagslys og de varmere temperaturer. I vintermånederne producerer kroppen mere af søvnhormonet melatonin, fordi mørket sender signal til kroppen om, at det er tid til hvile. Når foråret kommer, og dagene bliver længere, skal kroppen omstille sig og nedjustere melatoninproduktionen.

Denne omstilling sker ikke nødvendigvis fra den ene dag til den anden. Kroppen har brug for tid til at finde ind i sin nye rytme, og i denne overgangsfase kan nogle opleve forstyrrelser i søvnrytme og energiniveau. Forårstræthed er altså en helt naturlig reaktion, men det gør det ikke mindre frustrerende, hvis man selv er ramt.

Kort sagt er forårstræthed en form for indre omstilling, hvor kroppen forsøger at finde balancen i takt med, at årstiden skifter. Og selvom det er midlertidigt, kan det føles ret overvældende, indtil kroppen har tilpasset sig den nye døgnrytme.

Forårstræthed er hovedsageligt forårsaget af at kroppen skal tilpasse sit indre ur til de længere dage - noget der kan tage tid

Hvordan genkender jeg forårstræthed?

Forårstræthed kan vise sig på flere forskellige måder, og det er ikke altid lige let at gennemskue, om det er det, man oplever. Derfor har vi samlet en oversigt over de mest almindelige symptomer, så du lettere kan vurdere, om din træthed skyldes kroppens naturlige reaktion på, at årstiden er skiftet.

1.Vedvarende træthed eller udmattelse: Du føler dig konstant træt selv efter en god nats søvn eller en lur. Uanset hvor meget du hviler, føles det ikke som om, kroppen rigtig kommer sig.

2. Manglende energi og motivation: Du oplever, at det er svært at finde motivation til at klare hverdagens opgaver, selv dem, du normalt klarer uden problemer. Selv små ting kan føles uoverskuelige.

3. Humørsvingninger eller lavt humør: Du føler dig lettere irritabel, mere nedtrykt end normalt eller bare lidt “ved siden af dig selv”. Hos nogle kan det føles som et begyndende eller mildt depressivt stadie.

4. Søvnforstyrrelser: Du har svært ved at falde i søvn, vågner ofte i løbet af natten eller føler dig ikke udhvilet om morgenen – selv efter en hel nats søvn.

5. Koncentrationsproblemer: Det er sværere at fokusere, uanset om det gælder arbejde, læsning eller samtale med venner eller familie. Tankerne vandrer, og du skal bruge ekstra energi på at holde fokus.

Hvis du kan nikke genkendende til et eller flere af disse symptomer, er der en god chance for, at du er ramt af forårstræthed. Heldigvis er der måder, du kan hjælpe kroppen bedre igennem overgangsfasen til den ny årstid.

Brug tid i solen for at hjælpe kroppen til at balance melatoninproduktionen

Hvad kan jeg gøre ved forårstræthed?

Hvis du kan genkende dig selv i symptomerne på forårstræthed, sidder du måske med det helt store spørgsmål: Hvad kan jeg gøre ved forårstræthed? Heldigvis findes der flere ting, du kan gøre for at støtte kroppen i overgangen til foråret og få lidt mere energi og overskud i hverdagen.

Kom ud i dagslyset: Brug tid udendørs, især når solen skinner. Dagslys hjælper kroppen med at regulere døgnrytmen og sænke niveauet af melatonin, som er det hormon, der gør dig søvnig. Samtidig stimulerer solens stråler produktionen af D-vitamin, som er vigtigt for dit energiniveau og humør. Hvis du ikke får nok sol, kan et tilskud D-vitamin eller C-vitamin være et godt supplement til kosten, især i foråret, hvor kroppen stadig er ved at omstille sig. Køb D-vitamin med høj dagsdosis her.

Bevæg dig regelmæssigt: Motion er en af de bedste måder at kickstarte energien. Det behøver ikke være hård træning. En rask gåtur, en cykeltur eller lidt yoga kan gøre underværker. Fysisk aktivitet frigiver endorfiner, som forbedrer humøret og giver dig mere overskud i hverdagen. Prøv at være aktiv 3–4 gange om ugen.

Spis varieret og nærende: En sund og balanceret kost er afgørende for både energi og dit generelle velvære. Sørg for at få en god blanding af proteiner, sunde fedtstoffer, fuldkorn og grøntsager – og overvej eventuelt at tage et magnesiumtilskud. Magnesium spiller en vigtig rolle i kroppens energiproduktion og kan også støtte en sund søvnrytme ved at hjælpe med at regulere melatonin. Køb magnesiumtilskud til energi og søvn her.

Skab faste søvnvaner: En god søvnrytme kan virkelig gøre underværker. Forsøg at gå i seng og stå op på samme tidspunkt hver dag, også i weekenden. Undgå koffein, alkohol og skærmtid i timerne op til sengetid, og skab rolige omgivelser med fx dæmpet belysning, en mild kop te og en god bog. En fast aftenrutine signalerer til kroppen, at det er tid til at falde til ro, hvilket gør det lettere at sove.

Ved at kombinere lys, bevægelse, sund kost og sunde søvnvaner kan du hjælpe kroppen med at finde balancen igen og lettere komme igennem overgangen til foråret med lidt mere energi og lidt mere overskud.

Andre interessante artikler