FRI FRAGT PÅ ALLE ORDRER OVER 499KR*

De 9 essentielle aminosyrer alle atleter har brug for

Hvad er aminosyrer?

aminosyrer

Aminosyrer er også kendt som ‘’livets byggesten’’ og er forbindelser, der sammen bliver til protein. De har mange vigtige funktioner i hele kroppen som fx at opbygge og reparere muskler, give naturlig energi, hjælpe med at nedbryde fødevarer og støtte en lang række andre kropsfunktioner. De er altså et vigtigt element i fitness-verdenen, som vi har brug for i vores kroppe, og hvis du interesserer dig for motion eller er atlet, er det endnu vigtigere.

Hvad er de 9 essentielle aminosyrer for atleter?

Overordnet set er der 20 forskellige aminosyrer, kroppen kan bruge. De er inddelt i 3 kategorier: essentielle, ikke-essentielle og betingede. Ikke-essentielle aminosyrer bliver naturligt produceret af kroppen, så de er ikke nødvendige at få eksternt gennem mad. Betingede aminosyrer er sædvanligvis ikke nødvendige for en sund krop, men de kan være nødvendige under sygdom eller stress, når kroppen er under pres.

De 9 essentielle aminosyrer bliver til gengæld ikke produceret af kroppen, så det er nødvendigt at få dem gennem kosten. Det er her, navnet kommer fra, og grunden til, at det er så vigtigt at tilføje dem til din daglige kost (specielt hvis du er en atlet, der dyrker regelmæssig og anstrengende motion). De 9 essentielle aminosyrer er:

 1. Phenylalanine
 2. Valine
 3. Threonine
 4. Tryptophan
 5. Methionine
 6. Leucine
 7. Isoleucine
 8. Lysine
 9. Histidine

Fordele ved at tage et aminosyre-tilskud

En af de bedste metoder til at få en høj dosis af specifikke aminosyrer gennem din kost er ved at tage et naturligt tilskud. Der er et stort udvalg af aminosyre-tilskud til atleter, så det handler bare om at finde det, der passer bedst til din krop og dine specifikke behov. Her er nogle generelle fordele, du kan opnå, ved at tage et af disse tilskud:

 1. Booster overordnet atletisk præstation
 2. Får en ligelig og balanceret dosis hver gang
 3. Muskelvækst og gains
 4. Reducerer træthed og udmattelse
 5. Sænker restitutionstiden
 6. Reducerer muskelømhed
 7. Bedre udholdenhed
 8. Effektiv fedtforbrænding
 9. Øger mentalt fokus

Hvorfor er aminosyrer og protein så vigtigt for motion?

regelmæssig motion

Mange personer tror, at atleter har mest brug for kulhydrater til at give energi, mens de træner, men de har faktisk stadig brug for en balanceret kost med masser af protein. Det er fordi, protein er essentielt for kroppen og virker ved opbygge og reparere muskler, give energi og forkorte restituerings tiden. Atleter, der er i proteinunderskud, kan føle sig trætte og udmattede og kan synes, at det er sværere at tage hånd om deres muskler og krop generelt. Det kan dermed have en stor påvirkning på deres præstation, hvilket viser vigtigheden af aminosyrer og protein i en atlets kost.

Fødevarer rige på aminosyrer

Selvom din krop ikke kan producere de 9 essentielle aminosyrer, er der heldigvis masser af naturlige fødevarer, du kan prøve. De mest almindelige kilder til protein og aminosyrer er kød og animalske produkter, men der er også et stort udvalg til vegetarer og veganere. De er samtidig ret almindelige fødevarer, du måske allerede spiser, så det handler bare om at få den rette mængde til at matche dine behov og opnå den rette balance.

Kød-spisende kilder til aminosyrer:

kød er en god kilde til aminosyrer
 • Rødt kød
 • Fjerkræ
 • Fisk
 • Æg
 • Ost

Veganer-venlige kilder til aminosyrer:

 • Soya
 • Nødder
 • Frø og kerner
 • Quinoa
 • Sorte bønner
 • Linser
 • Hvedekim
 • Grøntsager
 • Champignoner og svampe

Andre interessante artikler

Anbefalede Produkter

Del med